Beč: Kupoholičari, odmorite za praznike!

0

Bečka služba „Umweltberatung“ daje nekoliko ekoloških savjeta kao i preporuke o najjednostavnijim poklonima za praznične dane. Kupujte minimalno, nemojte previše da čistite i iskoristite najveći dio slobodnog vremena za odmor – jedino tako ćete uživati u Božiću.

Kada su u pitanju božićni pokloni, igračke su veoma tražene i veoma skupe na svakoj listi za kupovinu. Da biste najdražima nabavili odgovarajuća iznenađenja iskoristite slobodno vrijeme koje imate, kupujte samo dobar kvalitet, a igračke koje imaju jak miris ostavite na polici – to je bolje za zdravlje vašeg djeteta i za vaš novčanik, izjavio je ekološki toksikolog, Harald Bruger.

Iako svojim šarenim bojama fasciniraju djecu, nikako ne uzimajte takozvane „ljigavce“ budući da od testiranih 13 proizvoda svi sadrže jedinjenja bora. Borska kiselina ne smije da se nađe ni u praškovima za pranje veša niti sredstvima za čišćenje, a pogotovo ne u igračkama.

  • Kupite korištene igračke, a poklonite dalje one koje vaša djeca više ne koriste!
  • Mijenjajte igračke za neki drugi predmet ili ih iznajmite na mjestima gdje je to moguće (picoclan.at, www.kleinaberfein.at)!
  • Dogovorite se sa rodbinom da se pokloni smanje na razumnu mjeru!
  • Ako odlazite na dječje zabave za vrijeme praznika, neka svako dijete dobije po jedan poklon – samo od svojih roditelja! Time ćete spriječiti gomilanje nepotrebnih, plastičnih igračaka u svom domu.
  • Ne kupujte igračke na baterije!
  • Ako kupujete nešto odraslima, neka to budu putni aranžmani, karte za bioskop ili koncert, a ne nužno predmeti. Ukoliko ne želite ni to, izađite sa najboljim prijateljima pa makar nazdravite zajedno!

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: WienTourismus/Peter Rigaud

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 5 = 20