Beč: Kulturni pregled za 2018. godinu

0

Brojni posjetioci iz čitavog svijeta svake godine dolaze u glavni grad Austrije da se upoznaju sa kulturnom ponudom ovog grada. Pored standardnih ponuda u bečkoj Državnoj operi, u muzejima i pozorištima ili tokom „Bečkih festivalskih nedjelja“ predstavljamo vam ustanove kulture u vlasništvu Grada tj. Bečkog holdinga.

U četiri muzeja Bečkog holdinga umjetnost i kultura mogu se istražiti na poseban način: Mozartova kuća „Mozarthaus Vienna“ raspolaže sa jedinim sačuvanim bečkim stanom muzičkog genija; Kuća muzike (Haus der Musik) je interaktivni muzej zvuka; Kuća umjetnosti (Kunst Haus Wien) je svojevrstan muzej austrijskog umjetnika Hundertvasera; tu je i Jevrejski muzej na dvije lokacije. Bečki holding nudi još: Veliku operu u pozorištu „Theater an der Wien“, mjuzikle svjetskog formata u pozorištima „Raimund Theater“ i „Ronacher“, gostovanja svjetskih zvijezda i manifestacije u bečkoj dvorani „Wiener Stadthalle“ kao i omiljeni katamaran „Twin City Liner“ i brodove za kružne ture preduzeća „DDSG Blue Danube“.

Haus der Musik

Pored stalne postavke muzičkih fenomena i poznatih kompozitora bečke klasike, do januara 2018. godine traje i posebna izložba „2×175 godina filharmonija: Njujork i Beč“. Muzičkoj promjeni „Bečke moderne“ posvećuje se nova izložba od sredine februara. U oktobru 2018. godine posebna izložba rasvijetliće saradnju čuvenog kompozitora i dirigenta Leonarda Bernsteina sa filharmonijom.

Kuća muzike

Mozarthaus Vienna

U saradnji sa Austrijskom nacionalnom bibliotekom Mozartova kuća pored stalne postavke od 16. februara do januara 2019. godine prikazuje izložbu koja se bavi temom „Mozartov put u besmrtnost. Genije i svijet poslije njega“.

Osim toga, u julu i avgustu 2018. godine, da bi se upotpunila posjeta muzeju, u ponudi će svakog utorka i četvrtka u 16.00 sati biti posjeta koncertu na kojem pijanista svira Mozartova djela komponovana u Beču.

Kunst Haus Wien

Elina Brotherus – It´s Not Me, It´s A Photograph (15. marta – 2. septembra 2018.)
Umjetnička kuća posvetiće finskoj umjetnici Elini Broterus sveobuhvatnu izložbu. Osnovne teme kao što su ljubav, smrt, prolaznost, domovina, samoća ili gubitak Brotherus bilježi često na komičan ili tragikomičan način u filmovima i fotografijama.

Mrtva priroda na fotografiji danas (13. septembar 2018. – 17. februara 2019.)
Velika izložba savremenih fotografa prikazuje specifično-istorijsku tradiciju fotografije. Slike umjetnika su kako trezveno-objektivne tako i egzaltirane, kako zagonetne tako i zavodljive i kako političke tako i poetske.

Jüdisches Museum Wien

U muzeju u ulici Dorotheergasse od 29. maja 2018. godine prikazuje se izložba „The Place to Be. Saloni kao mjesta emancipacije“ koja predstavlja uticaj tzv. salonijera tj. moderatora kulturnih salona na kulturnu, ekonomsku i političku scenu Beča. Od 10. aprila 2018. godine izložba „Teddy Kollek. Beč – Jerusalim – Beč“ predstavlja biografiju čuvenog jerusalimskog gradonačelnika Tedija Koleka. U muzeju „Judenplatz“ od 15. maja 2018. biće prikazana izložba „Prognan – vjeren – vjenčan. Fiktivni brakovi u egzilu“. Izložba govori o istoriji bečkih Jevreja koji su uspjeli da se uz pomoć fiktivnih brakova spasu u egzilu.

Bestes Ergebnis in der Geschichte des Jüdischen Museums Wien: 118.000 BesucherInnen im Jahr 2015

Ujedinjene bine Beča (Vereinigte Bühnen Wien – VBW)

„Theater an der Wien“

Repertoar 2017/18 obuhvata 14 premijera od baroka do moderne u pozorištu „Theater an der Wien“ i „Kammeroper“. U centru pažnje biće fascinirajući mjuzikli Porpore, Hendla, Mocarta, Donizetija, Debisija, Berga, Britena i fon Ajma kao i ekskluzivno za pozorište „Theater an der Wien“ urađena Vagnerova verzija „Ringa“ fokusirana na tri večeri kao Ring-trilogija.

„Raimund Theater“

Nova sopstvena produkcija „I am from Austria“ je mjuzikl sa hitovima Rainharda Fendrica, već omiljena kod publike. Na repertoaru pozorišta „Raimund Theater“ biće do juna 2018. godine.

„Ronacher“

„Ples vampira“ – kultni mjuzikl vratio se povodom 20. jubileja ponovo u Beč. Više od osam miliona ljudi u svijetu vidjelo je ovu predstavu. Na repertoaru bečkog pozorišta „Ronacher“ biće do juna 2018. godine.

DDSG Blue Danube

„Magični momenti“ na brodu – to je moto pod kojim šest brodova kreće na dnevne i večernje vožnje kroz UNESCO kulturnu baštinu „Wachau“, krstarenja bečkim Dunavskim kanalom ili večernje vožnje uz zabavu i kulinarske specijalitete.

Twin City Liner

Putovanje katamaranom „Twin City Liner“ do Bratislave je poseban doživljaj i najbrži način da se vodenim putem stigne od Beča do glavnog grada Slovačke. Na relaciji saobraćaju dva katamarana koji su klimatizovani, raspolažu udobnim foteljama, panoramskim prozorima i panoramskom palubom.

Koncertna dvorana „Wiener Stadthalle

Najveća koncertna dvorana u Evropi je od 1958. godine kada je otvorena bila mjesto gdje se održalo više od 15.000 nastupa. Takođe tokom 2018. godine pored brojnih koncerata u hali će se održati i „Kabaretski kongres 2018“, vratolomije na motorima „Masters of Dirt“, „Holiday on Ice“ i dr.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Fotos: Mozarthaus Vienna/Inge Prader/ JMW – Ouriel Morgenszter

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


2 + 9 =