Beč: Izložbe u prvoj polovini 2019. godine

0

Umjetnici Bečke moderne, stvaralaštvo austrijskog umjetnika Christiana Ludwiga Atterseea i Beč u ogledalu književnosti samo su neke od izložbi koje se pripremaju u Beču u prvoj polovini 2019. godine.

U dvorcu Belvedere priprema se izložba „Grad žena. Bečke umjetnice od 1900. do 1938.“ Riječ je o umjetnicama kao što su Elena Luksch-Makowsky, Helene Funke ili Erika Giovanna Klein, koje su danas jedva poznate, a svojim djelima su odlučujuće uticale na Bečku modernu i umjetničke pravce nakon Prvog svjetskog rata. (25.1. – 5.5.2019. www.belvedere.at)

Kristijan Ludvig Aterze je u svojoj skoro šezdesetogodišnjoj karijeri uspješno izbjegavao kategorizacije u okviru istorije umjetnosti. Sukcesivno je nivelisao estetske granice između „high“ i „low“, između popa i moderne, između slobodne i primijenjene umjetnosti. Fokus izložbe posvećene ovom umjetniku, koja će se održati u dvorcu Belvedere biće na prvih 20 godina njegovog stvaralaštva. (1.2. – 18.8.2019. www.belvedere21.at)

Godine 2019. kneževina Liechtenstein slavi 300 godina svog postojanja, a bečka galerija Albertina obilježava ovaj jubilej uz jednu veliku izložbu. Ova izložba, pod nazivom „Kneževske kolekcije Liechtenstein“ predstaviće sve zbirke, uključujući i spektakularne nove komade sakupljene posljednjih petnaest godina. (16.2. – 10.6.2019. www.albertina.at)

Beč je u mnogim književnim djelima polazna tačka raznih dešavanja: kao prostor za sjećanja, kao gradski pejzaž, kao mjesto djelovanja, kao utopijska lokacija. Posebna izložba prikazuje Beč kao grad u ogledalu književnosti. U Muzeju književnosti austrijske Nacionalne biblioteke tokom naredne godine biće predstavljeni gradski tekstovi od 1945. do danas. Izložba poziva na tekstualnu šetnju kroz grad pored objekata, koji uglavnom nikada do sada nisu bili pokazani, od oboda grada ka centru, do izmještenih kutaka i u podzemlje. (12.4.2019. – 16.2.2020. www.onb.ac.at/museen/literaturmuseum)

 

Izvor: Eurcomm-PR
Foto: Belvedere, Wien/ Johannes Stoll

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 3 = 6