Beč: Interaktivna audio-knjiga o Beethoven

0

Povodom 250 godina od rođenja Ludwiga van Beethovena Beč naredne godine postaje „Glavni grad muzike“. Građani i posjetioci će moći da prisustvuju različitim muzičkim događajima u ovom gradu. Uz podršku Bečkog simfonijskog orkestra Turistička organizacija Beča osmislila je interaktivnu audio-knjigu o životu i stvaralaštvu ovog kompozitora.

Sve više ljudi koristi glasovne asistente na svojim uređajima. Čak se u narednoj godini očekuje da će se 50% svih online pretraga vršiti upravo preko glasovnih naredbi. Turistička organizacija Beča pridružila se ovom trendu i osmislila je digitalnu „avanturu“ pod nazivom Beethovenov Beč (Beethovens Wien i Beethovens Vienna) dostupnu na njemačkom i engleskom jeziku.

Korisnik u razgovoru sa glasovnim asistentom može da izabere neko od ponuđenih polja. Zatim započinje priča ili anegdota iz Beethovenovog života. Ponuđeno je ukupno 28 epizoda, a korisnici sami odlučuju kojim redoslijedom će izabrati ponuđena polja i poslušati priče. Bečki simfonijski orkestar je snimio muzičku pratnju za ovu audio-knjigu pa dok razmišljate koju temu sljedeću da izaberete, slušaćete stavke iz svih devet simfonija. Interaktivni vodič Beethovenov Beč je dostupan na Googleovom Asistentu i Aleksi, glasovnom asistentu Amazona.

Ludwig van Beethoven je rođen 1770. godine u Bonu, ali je najveći dio svog života proveo u Beču. Ovaj grad je 35 godina bio Beethovenovo mjesto za život, nalaženje inspiracije i umjetničko stvaralaštvo. Budući da se naredne godine slavi veliki jubilej, njegova revolucionarna muzika slušaće se na koncertima, u muzičkim društvima i Bečkoj koncertnoj kući više nego inače.

Svake večeri 10.000 ljubitelja umjetnosti uživo sluša klasičnu muziku u Beču, a kreativni duh ovog grada još uvijek utiče na svjetsku muzičku scenu. Poznati kompozitor Hans Zimmer snimao je filmske numere upravo u koncertnom studiju Vienna Synchron Stage, a Beyonce, Celin Dion i Lenny Kravitz snimali su svoje pjesme uz pomoć muzičkog softvera Vienna Symphonic Library.

 

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: IDMB

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 × = 3