Beč: Gluve osobe kao vaspitači u vrtićima

0

Gluve i nagluve osobe često su isključene iz brojnih profesija. U glavnom gradu Austrije osmišljen je koncept kako bi se otvorila nova zanimanja. Tako se šest gluvih osoba školovalo za posao vaspitača u obdaništu.

Ovi pedagozi-asistenti završili su trogodišnje školovanje i počinju da rade sa gluvom i nagluvom djecom u gradskim vrtićima. Od novih pedagoga profitiraće ne samo gluva djeca već i ona djeca koja nemaju problema sa sluhom.

„Svaka riječ koju jedno dijete u znakovnom govoru nauči je resurs koji može da se iskoristi“, kaže direktorica za elementarnu pedagogiju Grada Beča, Nicole Kalteis. „Djeca se uče novim mogućnostima izražavanja“.

Školovanje je omogućeno zahvaljujući inicijativi školskog instituta „Equalizent“ i podršci Ministarstva za socijalna pitanja kao i Službi za zapošljavanje. Tako je za vrijeme školovanja omogućeno finansiranje usluga prevodioca za znakovni jezik. Kako je predviđeno projekat bi trebalo da se proširi i na pedagoge specijalizovane za vannastavne aktivnosti.

Pošto se u Beču sve više škola gradi sa cjelodnevnim boravkom i u toj oblasti postoji potreba za ovom novom profesijom. U poslijepodnevnim satima pedagozi za vannastavne aktivnosti provodili bi vrijeme sa gluvom i nagluvom djecom.

 

 

Izvor: Eurocomm-PR

Foto: PID/Votava Martin

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 5 = 6