Beč – glavni grad pčela u Evropi

0

Za vrijeme ljeta u Beču živi i do 200 miliona pčela, a trenutno je po gradskim zelenim površinama raspoređeno oko 5000 košnica. Ako uzmemo u obzir da se među njima nalazi 456 različitih vrsta – onda je Beč ujedno glavni grad pčela u Evropi.

Neke od pčelinjih košnica smještene su u parkovima ili u blizini Dunavskog kanala, ali i na drugim neobičnim mjestima – na centralnom groblju, u okviru Opšte bolnice ili na krovu gradske vijećnice u samom centru grada.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine definisao je nedavno različite mjere zaštite i ogranizovao aktivnosti po gradskim opštinama kako bi se povećao broj insekata u Beču. Naime, pčele, ose i drugi insekti postepeno gube svoja staništa zbog pesticida, klimatskih promjena i zagađenja. U okviru jednog od aktuelnih projekata, CITY NATURE, Beč pruža informacije neophodne za njegu livada.

Pokošeni travnjaci, uređene livade i egzotične biljke ne sadrže dovoljne količine nektara i nemaju nikakvu ekološku vrijednost za pčele i druge insekte. Građanima se zato savjetuje da na svojim balkonima i u baštama sade poljsko cvijeće i začinsko bilje.

 

Izvor: Eurocomm-PR

Foto: Manfred Pendl/MA 22

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 + = 11