Beč: Gdje će se obaviti prvo vakcinisanje protiv Covida-19

0

Gradski vijećnik za zdravstvo Grada Beča Peter Hacker je u intervjuu za radio Ö1 predstavio plan vakcinisanja u glavnom gradu Austrije.

U prvoj fazi će se vakcinisati osobe kojima prijeti veliki rizik zbog zaraze koronavirusom, a to podrazumijeva osobe starije od 85 godina, stanovnike staračkih domova i domova za njegu, osobe kojima je potrebna mobilna ili kućna njega. U ovo su uključeni i zdravstveni radnici koji rade u visoko izloženim područjima.

Vakcinisanje počinje 27. decembra, a sve počinje u korona odjelu Klinike Favoriten te u jednom staračkom domu. U prvoj fazi je plan nabaviti oko milion doza Pfizer/BioNTechovog cjepiva te oko 200.000 doza jednog drugog proizvođača. Prema riječima Hackera, cilj je prvu fazu završiti u prvoj četvrtini godine.

U drugoj fazi je cilj vakcinisati zaposlenike određenih ustanova za njegu, ljude starije od 70 godina, zaposlenike u apotekama i zdravstvene službe koje će vakcinisati policijske službenike.

Tek nakon ove dvije faze slijedi vakcinisanje ostatka stanovništva što će biti izvršeno mobilnim timovima, dozvoljenim prostorima i putem velikih preduzeća, a detaljne informacije se očekuju u januaru.

Hacker očekuje da će se napraviti platforma za prijavu za vakcinu, što bi trebalo spriječiti gužve, a ljudima olakšati dolazak na vakcinisanje.

 

Izvor: Kroativ.at

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 2 = 4