Beč evropski grad s najviše sladoledarnica

0

Bečka tradicija u pravljenju sladoleda je nadaleko poznata, te ne čudi što glavni grad Austrije ima najviše radnji sa sladoledima u cijeloj Europi.

Oko 150 sladoledarnica možete naći u prijestolnici Austrije. Neke italijanske porodice su čak dobile ime po svojim sladoledima tokom generacija, a brakovi između ovih porodica nisu rijetkost.

Sladoled je doživio pravi bum u Beču, a posebno su u trendu organski, lokalni, veganski sladoledi – sa vrhunskom kvalitetom i brojnim okusima.

Na mnogim mjestima u Beču pronaći ćete takozvane Eissalone, koji svojim uglavnom italijanskim nazivima mame prolaznike i nude im te osvježavajuće poslastice. U dugačkim redovima ljubitelji sladoleda, bilo mještani ili doseljenici, čekali su i raspravljali da li bolje ukuse ima Eis-Greissler, Veganista, Schelato, Leones ili Ice Dream Factory.

Ali tu je veliki izbor sladoledarnica i za one koje vole stare, tradicionalne radnje. Jedna od njih je svakako Tichy, koji je 1952. godine osnovao Bečlija Kurt Tichy. Vrhunac slave postigao je kreacijom sladoleda u obliku knedle od kajsija, poznatim kao „Eismarillenknödel”. Ova njegova delicija zaštićena je patentom.

Sve ovo doprinijelo je da austrijska prijestolnica postane i grad u koji ljudi dolaze sa svih strana svijeta da bi probali najslađe i najstarije poslastice. Kada vas put nanese u Beč, nikako nemojte preskočiti da isprobate neki od mnoštva vrhunskih ukusa, bilo da se odlučite za nove ukuse ili one tradicionalne, isprobane.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


3 × 9 =