Beč će pomoći Sarajevu da smanji zagađenje vazduha

0

Bosna i Hercegovina je prva u Evropi u broju smrtnih slučajeva zbog zagađenja vazduha, a u cijelom svijetu zauzima drugo mjesto, odmah nakon Sjeverne Koreje.

Sarajevo je ove zime često bilo najzagađeniji grad u Evropi, a Kanton Sarajevo planira formirati centar za upravljanje kvalitetom vazduha, organizacionu jedinicu koja će preuzeti najveći dio aktivnosti kada je u pitanju problematika zagađenja vazduha.

Funkcije centra bile bi praćenje kvaliteta vazduha, izrada stručnih izvještaja i podloga za prostorno planiranje, prognoze nivoa zagađenosti vazduha, kalibracija matematičkog modela i predviđanje stanja kvaliteta vazduha za različite situacije uz upotrebu savremenih tehnologija, komuniciranje s građanima, pravovremeno upozoravanje na povećanje koncentracije pojedinih polutanata, piše Oslobođenje.

Ove godine će početi izrada plana za formiranje centra, a sadržavaće jasne institucionalne, zakonodavne, kadrovske i finansijske elemente kao i aktivnosti za sve oblasti upravljanja kvalitetom vazduha. U tome će poslužiti znanja i iskustva Grada Beča, koji odavno ima uspostavljen ovakav centar.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 5 = 30