Baštovanstvo novi način druženja u Beču

0

Rashlađujuće zelenilo, cvijeće raskošnih boja, svježe povrće i povezivanje sa komšijama – sve to i mnogo više omogućava urbano baštovanstvo. Grad Beč podržava samostalno baštovanstvo, pružajući besplatne informacije i savjetovanje.

Aktivnosti kao što su briga o zajedničkim baštama ili  zajedničko baštovanstvo jačaju zajedništvo, stvaraju mjesta za odmor i druženje i omogućavaju svima da učestvuju u oblikovanju izgleda svog mjesta stanovanja. Razmjena između stanara različitih generacija i kulturnog porijekla sprečava komšijske nesuglasice.

Raznovrsni su oblici baštovanstva – od sađenja drveća na uličnim pločnicima, preko žardinjera pa do bašta u komšiluku. Baštovanstvom  se može baviti svuda – od najmanjih površina u gradu do bašti u komšiluku. Eksperti Gradske službe za opštinsko savjetovanje i gradsku obnovu pružaju podršku pri planiranju i moderaciji baštovanskih grupa i prilikom izvođenja planova. Osim toga, organizuju se i brojne radionice i dešavanja na tu temu.

U okviru inicijative „Baštovanstvo iza ćoška“, koju sprovodi Gradska služba za opštinsko savjetovanje i obnovu grada građani mogu samostalno da sade drveće na gradskim ulicama. Na radionicama zainteresovani mogu učestvovati u različitim projektima, razmijeniti iskustva sa drugim baštovanima ili proširiti svoja znanja.

Izvor: Eurocomm-PR
Foto: MA 42

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 4 = 7