Azilanti u Beču na obuci za kuhare

1

Beč je započeo projekat Fonda Socijalni Beč kojim se azilantima sa riješenim statusom nudi jednogodišnja obuka za kuhare.

Direktorica bečkog Biroa za zapošljavanje Petra Draxl i direktorka Fonda Socijalni Beč Anita Bauer najavile su novi projekat Kuratorijuma bečkih zgrada za seniore – obuku za kuhare na kojoj azilanti mogu da postanu „fit“ za ovaj posao u roku od samo godinu dana. Projekat se realizuje u saradnji sa Privrednom komorom Austrije i ugostiteljskom školom.

Ukupno će biti izabrano 22 polaznika uzrasta između 19 i 51 godine koji imaju boravišnu dozvolu, izbjeglički status ili su korisnici prava na azil odnosno stranci pod supsidijarnom zaštitom. Nakon završene obuke, svi polaznici će biti u stanju da samostalno izvršavaju zadatke u kuhinji i dobiće mogućnost stalnog zaposlenja.

Samo prošle godine u Austriji je u oblasti ugostiteljstva nedostajalo 44 hiljade radnika.

U ukupno 30 kuhinja i dvije poslastičarnice domova za stara lica radi 770 osoba od kojih je 140 profesionalnih kuhara, 10 poslastičara, 30 konobara, 525 pomoćnih radnika i 65 praktikanata. Kuratorijum bečkih zgrada za seniore brine se o penzionerima više od 50 godina – 4 hiljade zaposlenih vodi računa o gotovo 9 hiljada stanara i 17 hiljada članova kluba za seniore.

„Ovaj projekat daje šansu izbjeglim licima da se prvi put okušaju u poslovnom svijetu. Integracija nije samo parola. U saradnji sa službom za zapošljavanje Grad Beč stvara okvirne uslove za život, ne samo da bi izbjegla lica savladala jezik, već da bi bila finansijski samostalna“, izjavio je član gradskog veća i predsjednik Kuratorijuma bečkih zgrada za seniore Peter Hacker.

 

Izvor: Eurocomm-PR

Foto: Elia Zilberberg/ KWP

Podijeli:

O autoru

1 komentar

Ostavi komentar


9 + 2 =