Autrijski mediji o Stracheovoj vezi sa ekstremistima na Balkanu

0

Austrijski dnevnik piše da je bivši vicekancelar duže vrijeme bio pod utjecajem ekstremnih nacionalista u Srbiji i da se divio Arkanu.

Bivši austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache očigledno je duže vrijeme bio pod uticajem ekstremnih nacionalista u Srbiji, sa kojim ga povezuje mržnja prema muslimanima, ocjenjuje bečki dnevnik Standard.

Odnos nekadašnjeg lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) sa Srbima i Srbijom našao se na meti kritike bečkog dnevnika Standard, koji se posebno bavio njegovom izjavom sa, prije dvije godine, tajno snimanog materijala na Ibizi, o Željku Ražnatoviću Arkanu kojeg je nazvao “kul tipom”.

List konstatuje da se Strache očigledno divi “srpskom ratnom zločincu” Arkanu, i da ga sa ekstremistima na Balkanu povezuje mržnja prema muslimanima.

Njemački dnevnik navodi da je kroz knjigu o aferi “Ibiza” poznato šta je Strache govorio o Arkanu i da je očigledno već duže bio pod uticajem ekstremnih nacionalista u Srbiji.

List podsjeća da je Strache 2013. bio na koncertu Arkanove udovice Svetlane Ražnatović u Beču i da su srpski mediji prenijeli da je on poznat po “velikom divljenju” prema Srbima.

Predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko smatra da izjave Strachea idu u prilog srpske vlade koja pokušava da izmijeni istoriju i koja nikada nije odustala od nacionalizma.

“Arkan je bio ratni zločinac”, rekla je ona kritikujući da ekstremne stavove na Balkanu podržavaju i političari iz EU.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini osudio je izjave Strachea u vezi sa Arkanom, istakavši da sigurno nije bio svjestan posljedica takve izjave.

“Treba samo pitati ljude koji su preživjeli rat i pogledati relevantne dokaze i dokumentaciju. Oni su kristalno jasni”, dodao je on, prenosi Dunav.

 

Foto: Wikimedia/Gregor Tatschl

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 × 3 =