Austrijski sud odlučio: Kad žena promijeni pol, mora u penziju kad i muškarci

0

Ukoliko žena promijeni pol i postane muškarac, prema odluci Višeg suda Austrije, mijenja se i starosna granica za odlazak u penziju.

Jedna građanin Austrije je, sa 57 godina, promijenio svoj pol u muški, i sada će, prema odluci Višeg suda Austrije moći u penziju tek sa 65 godina.

Sud je naveo da za odlazak u penziju važi pol unijet u Centralni registar građana, prenose austrijski mediji.

On je promijenilo pol 2017. godine, operativnim zahvatom. Prije toga je u Centralnom registru vođen kao žena, udata i majka dvoje djece.

Poslije promjene pola na se u Centralnom registru vodi kao muškarac. Ipak, prije dvije godine je, kada je napunio 60, zatražio starosnu penziju.

Međutim, penziono osiguranje je odbilo taj zahtjev, navodeći da za tu osobu važi starosna granica predviđena za muškarce.

Na tu odluku je podnijeta žalba sudu, uz navode da, i pored operacije promjene pola, ima primarne ženske polne organe i tipično “žensku poslovnu biografiju”.

Sud u Grazu je, u prvoj instanci, odbio žalbu, što je sada učinio i Viši sud Austrije.

Sudovi su istakli da starosna granica zavisi od pola, i da je za to važan upis u Centralni registar građana.

Podnosiocu žalbe je rečeno da je sam promijenio pol u Centralnom registru, pošto je želio da bude tretiran kao muškarac.

Viši sud je objasnio da ni činjenica da nisu operativno uklonjene ženske genitalije, ne odlučuje kako se osoba tretira, već kako je upisana u Centralni registar, a tu se vodi kao muškarac.

 

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


2 + 6 =