Austrijski marketi skuplji od njemačkih

0

Isti proizvodi često u Austriji koštaju više nego u Njemačkoj, upozorila je već nekoliko puta Radnička komora, a sada je i potvrdila analiza Oesterreichische Nationalbank (Austrijska narodna banka).

Znatno veći broj proizvoda je skuplje u pograničnim područjima u Austriji nego u pograničnim područjima u Njemačkoj, podaci su ove banke, koja je ispitivala cijene identičnih proizvoda u supermarketima u pograničnim opštinama u Tirolu, Salzburgu i Gornjoj Austriji te u Bavarskoj.

Ispitivanje je obavljeno u istom supermarketu, a za isti proizvod često se više novca moralo izdvojiti u Austriji nego u Bavarskoj. Razlike u cijenama između Bavarske i Austrije bile su znatno veće nego kada se gledaju razlike u cijenama po austrijskim pokrajinama.

Narodna banka pretpostavlja da je lokalna kupovna moć u pograničnoj regiji bavarsko-austrijskoj jako slična. Podaci takođe pokazuju da razlike u sastavu potrošnje teško mogu biti važne za razlike u cijenama i inflaciji.

U poređenje cijena bilo je uključeno oko 20.000 proizvoda. Ispitivane su cijene hrane i piće, proizvoda za domaćinstvo, proizvoda za njegu, vrtna oprema te stočna hrana.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 2 = 16