Austrijski katolički sveštenici izvjesili dugine zastave u znak solidarnosti s LGBT zajednicom

0

Katolička crkva u župi Hard jedna je od mnogih u Austriji koje su odlučile izvjesiti duginu zastavu u znak solidarnosti s LGBT zajednicom nakon što je Vatikan prošli mjesec objavio odluku da Crkva ne može blagosloviti istopolno partnerstvo.

Moćni vatikanski ured odgovoran za obranu crkvene doktrine, Kongregacija za nauk vjere (CDF) donio je odluku da istopolna zajednica ne može biti blagoslovljena uprkos njenim “pozitivnim elementima”.

Sveštenik župe Hard Erich Baldauf kaže da su on i stotine drugih sveštenika koji pripadaju reformski orijentisanom pokretu “Svešteničkoj inicijativi” odlučili izvjesiti zastavu da pokažu “da se ne slažemo s tim zastarjelim stavom”, a tu su gestu napravile i mnoge druge crkve.

Ubrzo nakon što je dugina zastava izvješena, neko ju je pokušao uništiti i prošli utorak Baldauf je sa žaljenjem ustanovio da je ona spaljena.

“Bili smo šokirani …zaboljelo nas je”, rekao je Baldauf.

Premda počinitelj nije uhvaćen i nema dokazanog motiva, Baldauf je primijetio da druge zastave koje vise na tom mjestu nikada nisu bile dirane.

Nekoliko dan nakon toga, još je jedna zastava pred crkvom, takođe u pokrajini Vorarlberg, zapaljena, a treća je ukradena.

Suprotno utisku koji se može steći zbog takvih incidenata, istraživanja pokazuju da je austrijsko javno mnijenje čvrsto na strani toga da se istopolne zajednice trebaju jednako tretirati.

U Austriji su istopolni brakovi legalni od 2019.,  a istraživanje provedeno prošle sedmice pokazuje da se punih 64 posto Austrijanaca protivi nedavnoj odluci Vatikana.

Samo 13 posto reklo je da razumije stav Vatikana.

 

Foto: Pixabay

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 5 = 3