Austrijski gigant u BiH želi zaposliti 1.700 ljudi, ali ima jedan uslov

0

Austrijska firma Boxmark doo, koja se bavi proizvodnjom auto-presvlaka, u Bosni i Hercegovini je otvorila fabriku u februaru 2016. godine a danas imaju 440 radnika. Danas se ova firma, na putu širenja postojećih i realizacije novih investicija u BiH, suočava sa administrativnim problemima.

S obzirom da planiraju širenje postojeće fabrike i izgradnju novih hala i postrojenja sa ciljem povećanja broja zaposlenih na najmanje 1.100 radnika, kupili su i novo zemljište. Takođe, planiraju i otvaranje fabrike u Banja Luci gdje bi se zaposlilo najmanje 600 radnika.

Kao uslov za dalja ulaganja, Boxmark doo je od nadležnih vlasti u BiH zatražio ukidanje tarifa na uvoz štavljene i gotove kože za što je dobio podršku Vlade Tuzlanskog kantona, privrednih komora BiH, FBiH i RS, piše Biznis info.

Novac koji bi država izgubila na carinama, bio bi opet vraćen u budžet uplatama poreza i doprinosa za preko 1.700 radnika.

Očekuje se konačan stav nadležnih po ovom pitanju. Ukoliko bi odgovor bio negativan, bila bi stopirana dalja ulaganja i nova zapošljavanja. Biznis info piše da takođe postoji bojazan da bi investitor mogao napustiti BiH ukoliko se ne riješi ovaj problem, rečeno je iz FIPA-e.

FIPA se uključila u rješavanje navedenog spornog pitanja, posebno imajući u vidu postojeći broj radnika koje zapošljava kompanija, te najavljeno zapošljavanje do 1.100 ljudi, i pružila podršku firmi Boxmark za dalje širenje i nove investicije.

Boxmark je svjetski gigant čije je sjedište u Austriji, a koji u zemljama u kojima otvara fabrike konstantno razvija posao i povećava broj zaposlenih. Ovo je jedan od vodećih svjetskih proizvođača kožnih proizvoda kada je riječ o automobilskoj industriji, avio-industriji, potom sjedištima za željeznice, jahte, namještaju za domaćinstvo itd.

 

Izvor: Biznis info
Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


2 + 1 =