Austrijski epidemiolog: S mjerama ćemo živjeti do jeseni

0

Prema svemu sudeći Austriju odmah iza Božića očekuje treći lockdown. Detaljnije informacije očekuju se, a povodom toga oglasio se i austrijski epidemiolog Gerald Gartlehner profesor s Dunavskog univerziteta u Kremsu.

Prema njegovim riječima drugi lockdown prerano je popušten, a broj novozaraženih mogao bi vrlo lako ponovno eskalirati. Cijepljenje je „jedini put do normalnosti”, tvrdi epidemiolog.

Gartlehner je u intervju za ZiB2 istaknuo da bi infekcije opet mogle rasti te da bi se Austrija opet mogla dovesti u situaciju da je bolnički sistem na rubu opterećenosti. Gartlehner ističe da je zaključavanje, koje je završilo 7. decembra, „možda bilo prekratko”. Dodao je i da je u drugom lockdownu puno manje ljudi radilo iz svog doma što se odrazilo na epidemiološku sliku.

S obzirom na brojne smrtne slučajeve i velik broj infekcija među onima u dobi od 75 i više godina, Gartlehner naglašava kako je „nedostatak testiranja u domovima za starije osobe bio neuspjeh”.

Gartlehner slovi kao jedan glavnih kritičara masovnih testiranja. Prema njegovim riječima, oni „nisu održivi”, a moraju se ponavljati iznova i iznova, što „nije moguće” u cijeloj zemlji. Gartlehner smatra intenzivno testiranje određenih grupa, prije svega rizičnih – dobro.

„U svakom slučaju, virus će ostati s nama do jeseni 2021. i ograničiti nam život. Jedini način povratka u normalu je cijepljenje”, zaključio je austrijski epidemiolog.

 

 

Izvor: Kroativ.at

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 × 5 =