Austrijski desni ekstremisti su pokazali pravo ružno lice

0

Austrijski ekstremni desničari su sami sebe zasad izbacili iz političke igre svojom drskošću i arogancijom. Slučaj FPÖ-a je upozorenje za konzervativce koji se uzdaju u saveze s desnim strankama, komentariše Barbara Wesel.

Snimci tajnog sastanka austrijskog vicekancelara Heinz-Christian Strachea sa navodnom izaslanicom ruskog oligarha na Ibici su veliki teatar. Kako se sada već bivši šef Slobodarske partije Austrije (FPÖ) baškari na kauču, pijan i prilično razuzdan – to je bio poklon za njegove političke protivnike i upozorenje za konzervativnog kancelara Sebastiana Kurza. Strache je sa lica strgao ostatke građanske maske. Ispod je ostala ružna grimasa.

U suštini „tajna operacija Ibica” nije donijela neočekivana saznanja o karakteru Strachea i njegovih partijskih drugova. Jedino može biti zapanjujuće besramno ponašanje lidera FPÖ, i to kako navodnim ruskim investitorima obećava državne tendere u zamjenu za donacije stranci, kako u računicu ubacuje i kupovinu jednog velikog lista. Strache se ponašao kao da je gazda Austrije sa svim njenim građanima.

Prava narav FPÖ je bila odavno vidljiva

Otkriće dolazi poslije čitavog niza skandala koji su stavili pod pritisak bečku koaliciju konzervativaca i desničarskih ekstremista.

Čuli smo već za veze FPÖ sa jednim članom takozvanih Identitaraca koji je dobio novac od masovnog ubice iz Christchurch. Slobodarci su takođe pokrenuli kampanju protiv javnog servisa ORF jer je voditelj postavio opravdano pitanje o jednoj nacističkoj karikaturi za koju je odgovorna stranačka omladina FPÖ.

Drugi političar FPÖ je poredio ljude sa pacovima, a na jednoj pivskoj večeri, na kojoj su se okupili članovi, pjevale su se nacističke pjesme – niz takvih incidenata je beskonačan. Slobodarci su već duže vrijeme van demokratskog spektra partija jer su svjesno odustali od povlačenja linije između sebe i neonacista ili drugih radikalnih desničarskih grupa.

Afera sa Ibice je udarac za planirani savez desničara u narednom sazivu Evropskog parlamenta. Njihovi lideri sliježu ramenima, čas se predstavljaju kao žrtve neprijateljskih kampanja, čas kao da ne nemaju nikakve veze s onim s čime ih se konfrontuje. Ali slučaj FPÖ ponovo pokazuje da oni ne žele reformu EU, već njeno uništenje. I da je njihov politički model nastanjen dijelom u Rusiji, a dijelom u fašizmu.

Ko uđe u blato – isprljaće se

Austrijski kancelar Sebastian Kurz je vjerovao da može da jaše desničarskog tigra. U posljednje vrijeme su Slobodarci isključili sve kočnice i sve više zagorčavali život Kurzu u vladajućoj koaliciji. Kurz želi da sačuva ostatke vjerodostojnosti kao građanski konzervativac, ali su Strache i kompanija vukli Vladu sve više u desni ekstrem. Kancelar je morao da zna da se takva koalicija na duži rok ne može ni opravdati ni održati.

U suštini je jednostavno: ko uđe u blato – isprljaće se. Ko vjeruje da može da se upušta u bilo šta sa desničarskim ekstremistima i drugarima neonacista – postaće njihov korisni idiot. Ne može biti vladajuće koalicije sa ljudima koji zapadne demokratije nazivaju „dekadentnima” i sanjaju diktature putinovskog tipa.

Slučaj „Strache na Ibici” je posljednje upozorenje za sve u Evropi koji misle da mogu sarađivati sa desničarskim ekstremistima i preživjeti kao demokrate. Prekasno je za poziv „Odoli počecima”. U međuvremenu se mora kazati: „Ni slučajno nemojte tako nastaviti”.

Izvor: dw.com
Foto: Neue Volkspartei/Jakob Glaser

 

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 2 = 4