Austriji: Bolnički kapaciteti bi uskoro mogli biti popunjeni

0

U Austriji se broj zaraženih od koronavirusa na sedmičnom nivou udvostručuje, upozorio je kancelar Sebastian Kurz. Nastavi li ovim tempom, bolnički kapaciteti mogli bi biti popunjeni sredinom ili krajem novembra, naglasio je ministar zdravlja Rudolf Anschober.

Kurz je, nakon razgovora sa ekspertima o kapacitetima zdravstva, rekao da je Evropa suočena sa intenzivnim drugim talasom, na koji se računalo, ali koji je snažno „zapljusnuo“ kontinent.

Herwig Ostermann, generalni direktor Gesundheit Österreich, objasnio je da na svakih 100 novozaraženih ljudi u prosjeku jedna osoba dođe na odjel intenzivne njege i tamo se liječi prosječno 12,5 dana.

U Austriji ima oko 2000 kreveta na odjelima intenzivne njege, a prema Ostermannu oko 700 njih treba ostaviti na raspolaganju pacijentima u hitnim slučajevima (saobraćajne nesreće ili neke intervencije koje se ne mogu odgoditi).

Povećanje kapaciteta intenzivne njege nije moguće u kratkom roku, naglasio je Klaus Markstaller, predsjednik Austrijskog društva za anesteziju, reanimaciju i intenzivnu medicinu (ÖGARI),.

Ako se odjel intenzivne njege dovede do svoje granice „tada više nećemo moći pružiti najbolji mogući zdravstvenu njegu“, upozorio je Markstaller.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 − 4 =