Austrijanci u strahu od otkaza

0

Krajem decembra nastavljen je rast nezaposlenosti i bez posla je bilo 455.831 osoba, što je za 6,5 posto više nego godinu dana ranije.

Broj nezaposlenih prijavljen Službi za zapošljavanje (AMS) porastao je za devet posto na 393.674, a u isto vrijeme bilo je prijavljeno 62.157 osoba na doškolovavanje AMS, saopštilo je austrijsko Ministarstvo za socijalna pitanja.

Stopa nezaposlenosti po nacionalnoj definiciji je porasla za 0,7 posto na 10,2 procenata, a prema Eurostat-u 5,1 posto.

U evropskom poređenju, manju stopu nezaposlenosti ima samo Njemačka sa 4,9 procenata.

Inače, što se tiče nezaposlenosti mladih ona u Austriji iznosi 10 posto.

“Protekla godina je Austriji donela dalje rastuću nezaposlenost”, konstatovao je ministar za socijalna pitanja Rudolf Hundstorfer dodajući da je 2015., kako bi se djelovalo protiv daljeg rasta, neophodno, pokrenuti dodatne inicijative, pored poreske reforme i brze primjene nedavno, sa socijalnim partnerima, predstavljenim “Investicioni program za priuštivo stanovanje”.

I pored teškog stanja na tržištu rada raste i broj zaposlenih u Austriji, te je krajem decembra 3,38 miliona ljudi imalo zaposlenje, što je rast aktivno zaposlenih za 0,6 posto, odnosno 19.000 osoba.

Što se tiče pokrajina nadprosječni rast bilježili su u decembru Beč sa 15,6 posto i Salzburg sa 10,8 procenata, dok su ostale pokrajine ispod 7 posto.

“Procjene ekonomskih stručnjaka ukazuju da nam i u 2015. predstoji djelimično teška godina. Zbog toga je važnije da odgovarajuće mjere što prije primjenimo”, konstatovao je Ministar Hundstorfer.

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


− 6 = 1