Austrijanci najviše vjeruju predsjedniku

0

Na austrijsku javnost se očigledno odrazio izvještaj vladine komisije o Hypo banci, u kome stoji da do debakla banke i milijardi eura gubitaka ne bi došlo da nisu zakazali upravo austrijska politika i državne institucije.

Poverenje u vladajuće političare u Austriji ponovo je splasnulo. Ovo je glavna poruka najnovijeg “Indeksa povjerenja” koji za austrijsku nacionalnu novinsku agenciju APA izrađuje Austrijsko društvo za marketing (OGM).

Na austrijsku javnost je očigledno djelovao izjveštaj vladine komisije o Hypo Alpe-Adria banci. Autori ovog izvještaja su zaključili da do debakla ove banke i milijardi eura gubitaka, koje sada mora da pokriva austrijska država, ne bi došlo da nisu zakazali upravo austrijska politika i državne institucije.

Velika većina vladajućih političara, osim predsjednika Heinz Fischera, gubi povjerenje nacije, iako većina njih sa “Hypo aferom” uopšte nema nikakve veze. Kancelar Werner Faymann, nastavio je da gubi povjerenje nakon što nije dobio niti 84 posto glasova svojih partijskih drugova u reizboru za predsjednika SPÖ, iako je bio jedini kandidat.

Reinhold Mitterlehner (ÖVP) je, nakon priličnog uzleta, počeo također da gubi povjerenje nacije. Vjerovatno zato što se posljednjih sedmica naveliko zalaže za kasniji odlazak u penziju radno aktivnog stanovništva i brže izjednačavanje žena sa muškarcima u uslovima za penzionisanje.

Trenutno je vrlo mali broj vodećih austrijskih političara koji imaju pozitivan saldo na “Indeksu povjerenja”. Ovaj indikator se dobije kada se od broja odgovora “imam povjerenje” oduzme broj onih koji kažu “nemam povjerenje” u određenog političara.

Najviše novog povjerenja je stekao šef NEOS-a Matthias Strolz. Zalaganje za legalizaciju marihuane mu nije dugoročno štetilo. Ipak, njegov indeks je još uvijek negativan, kao i indeks od Heinz-Christian Strachea iz FPÖ-a.

Strache očigledno uspijeva da Slobodarsku partiju izvuče iz kruga odgovornih za katastrofu Hypa, što nimalo ne odgovara realnosti. Njegov “indeks povjerenja“ je i dalje u minusu, ali nije mnogo lošiji od indeksa kancelara Faymann-a.

Šefica Zelenih Ewa Glavischnigg, također je profitirala u debati oko Hypa. Zbog razlaza sa svojim šefom Frank Stronachom, izlaska iz partije i navodnih finansijskih zahteva od Stronacha, drastičan pad povjerenja doživila je Katrin Nachbaur, šefica poslaničkog kluba Team Stronach u austrijskom Saveznom parlamentu.

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 + 5 =