Austrijanci i dalje žele Van der Bellena kao predsjednika

0

Većina građana Austrije želi da se predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen ponovo kandiduje na ovogodišnjim predsjedničkim izborima.

Čak 63 odsto želi ponovnu kandidaturu Van der Bellena, a 64 odsto ga smatra “predsjednikom svih Austrijanaca”.

Istraživanje instituta “Market” pokazuje da su pristalice Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i Zelenih ponajviše za ponovnu kandidaturu Van der Bellena, ali postoji i većina među biračima Narodne stranke (OVP).

Jedino su glasači Slobodarske partije (FPO) protiv njegove ponovne kandidature.

Inače, bivši lider Zelenih pobijedio je na predsjedničkim izborima, u drugom krugu, 4. decembra 2016. sa 53,8 odsto protiv kandidata FPO Norberta Hofera.

Od tada raste njegova popularnost ali je, zbog pandemije, podrška malo smanjena – oni koji su trostruko vakcinisani značajno više podržavaju predsjednika, nego što to čine izliječeni i djelimično vakcinisani.

Za sada je neizvjesno hoće li se Van der Bellen uopšte kandidatovati za drugi mandat, kao ni ko bi mu mogao biti protivkandidat.

Jedino je izvesno da će FPO izaći na izbore sa svojim kandidatom za predsjednika Austrije, a to će najvjerovatnije učiniti i antivakserska stranka, koja je tek ušla na političku scenu Austrije,”MFG”.

 

 

Foto: MICHAEL MAZOHL

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 + = 11