Austrija: Vlada izdala upozorenje za putovanje u Tirol

0

Austrijska vlada izdala je upozorenje za putovanje u pokrajinu Tirol, gdje je ustanovljeno prisustvo južnoafričkog soja koronavirusa.

“Mutacije su izazov i u budućnosti će se povećano pojavljivati. Britanski soj se sve više širi u EU, a tako i u Austriji. Južnoafrički soj prisutan je još u značajno manjoj mjeri, ali je opasniji, jer se strahuje da vakcine umanjeno djeluju na njega“, stoji u saopštenju Vlade.

Navodi se da je, prema procjeni struke, u Tirolu već dokazano 293 slučaja infekcije južnoafričkim virusom, a da je broj aktivnih slučaja procijenjen na oko 140.

Osim apela da se odustane od nepotrebnih putovanja u Tirol, vlada poziva sve građane koji su u posljednje dvije nedjelje boravili u Tirolu da se testiraju.

Pored toga, apeluje se na sve koji iz Tirola namjeravaju da putuju u drugu pokrajinu, da se testiraju pred putovanje.

Austrijska vlada i vlasti pokrajine Tirol proteklih dana nisu mogli da se dogovore oko mjera za sprečavanje širenja južnoafričkoj soja na cijelu zemlju.

Vlada je tražila uvođenje karantina za cijelu pokrajinu, ali su to tirolske vlasti odbile. Pošto očigledno nije postignut dogovor vlada se odlučila na mjeru upozorenja za putovanje.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 + = 11