Austrija: tri koraka do posla za Srbe

0

Veliki broj ljudi iz Srbije koji žele napustiti zemlju zainteresovao se za posao u Austriji, nakon što je austrijski Servis za zapošljavanje (AMS) objavio listu deficitarnih zanimanja u ovoj zemlji.

Naime, u Austriji se traži 29.000 konobara, kuhara i pomoćnika u kuhinji, te 9.598 čistača, 7.574 radnika na pakovanju robe, 5.995 pomoćne radne snage, te 4.788 radnika u skladištu. Pri tome za neka zanimanja je minimalac veći od plate programera u Srbiji, što je privuklo veliki broj Srba koji žele da zarade koji dinar više.

Belma Cokić, povjerenik za integraciju Srba u austrijsko društvo pri ambasadi Austrije u Beogradu kaže za da za nalaženje posla u ovoj zemlji morate da prođete nekoliko koraka.

3 koraka do posla u Austriji

„Prvo je neophodno pronaći odgovarajućeg poslodavca u Austriji koji želi da vas zaposli. Danas se takvi poslovi pronalaze putem interneta, gde postoji veliki broj sajtova sa poslovima u Austriji, ili preko ličnih kontakata. Ipak, bitno je naglasiti da bi trebalo da se fokusirate na zanimanja koja su u toj zemlji deficitarna, jer to povećava verovatnoću da ćete dobiti dozvolu za rad“ objašnjava Cokić, prenosi Blic.

Drugi korak je radna dozvola, odnosno takozvana crveno-bijela-crvena karta, ili Rot-Weiss-Rot-Karte, za koju kandidat aplicira u ambasadi nakon što je već pronašao poslodavca.

„Zatim se određuje na osnovu nekoliko kriterijuma da li ćete dobiti ovu dozvolu, a jedan od kriterijuma je upravo potreba za radnom snagom. Zato, na primer, nema veze što poznajete nekoga ko ima frizerski salon i želi da vas zaposli u Austriji, ako njima nisu potrebni frizeri već ih imaju dovoljno u svojoj zemlji“, dodaje Cokić.

Posljednji korak je poznavanje njemačkog jezika. Iako nije neophodno za dobijanje ove dozvole, svakako je veliki plus. Kriterijumi po kojima se određuje ko dobija crveno-bijelo-crvenu kartu su kvalifikacije, radno iskustvo, poznavanje jezika, starost i studije u Austriji (za visokokvalifikovana zanimanja).

Ova karta objedinjuje radnu i boravišnu dozvolu, i traje 12 mjeseci. Nakon što dobijete ovaj papir i poslodavca – možete da krenete da se pakujete.

Pazite se prevara

Iz Austrijske ambasade upozoravaju da mnogi pokušavaju da zarade varajući Srbe koji žele pronaći posao u Austriji. Tako je često može naći oglas u kome se obećava pribavljanje austrijske radne dozvole nakon uplate „takse za vizu“ fizičkom licu ili firmu. Iz ambasade upozoravaju se nikakve takse ne uplaćuju, te da ne nasjedate na ove prevare. Umjesto toga, obratite se ambasadi ukoliko naletite na ovakav oglas.

Budući da je sve veći broj onih koji u ovoj državi traže svoje parče hljeba, Austrijska ambasada redovno organizuje seminare informativnog karaktera o odlasku u Austriju, a o tome kada se i gdje održavaju možete da se informišete na njihovoj Facebook stranici.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


4 + 8 =