Austrija: Smijenjen ministar unutrašnjih poslova, ministri FPÖ-a dali ostavke

0

Konzervativni austrijski kancelar Sebastian Kurz smijenio je ministra unutrašnjih poslova krajnje desnice Herberta Kickla nakon objave kompromitirajućeg videa za njegovu Slobodarsku stranku (FPÖ), nakon čega su svi ministri iz te stranke dali ostavke.

“U dogovoru s predsjednikom republike, predložio sam predsjedniku da smijeni ministra unutrašnjih poslova Herberta Kickla”, rekao je Sebastian Kurz na konferenciji za novinare u Beču.

Kancelar je rekao da bi bilo “poželjno da Kickl da ostavku poput Strachea. Ne postoji druga solucija osim smjene”, dodao je kancelar koji je ranije objasnio da Kickl “ne može sam voditi istragu o sebi”. Taj odlazak je tim potrebniji što je Kickl (50), smatran strategom stranke, bio glavni sekretar i zadužen za finansije FPÖ-a u vrijeme događaja, rekao je Kurz.

Svi ministri Slobodarske stranke, manjeg partnera austrijske koalicione vlade, su nakon smjene Kickla dali ostavke, kako je to stranka obećala ranije ukoliko Kickl bude smijenjen.

Od ministra koje je imenovao FPÖ, ostaje samo šefica diplomatije Karin Kneissl, koja je u vladu ušla na prijedlog FPÖ, ali kao nestranačka ličnost.

 

Foto: Screenshot

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


1 + = 5