Austrija: Skupa pšenica diže cijenu hljeba

0

Domaći pekari najavljuju velika poskupljenja. Otkupna cijena pšeničnog brašna porasla je za oko 70 posto kao rezultat rata u Ukrajini i zabrane izvoza u Indiji.

Osim toga, nedostaje i papirnati ambalažni materijal, koji je takođe potreban za pekarske proizvode, kaže Reinhard Honeder, predsjednik Uprave pekara pri Privrednoj komori. Posljednjih mjeseci u pojedinim trgovinama već su porasle cijene hljeba i peciva. “Smatram da svaki kolega mora podići cijene ako to već nije učinio”, dodaje Honeder.

Prema Agrarmarkt Austria, u Gornjoj Austriji ima oko 288.000 hektara obradivog zemljišta. Žitarice se uzgajaju na gotovo 118.000 hektara, od čega se pšenica uzgaja na 46.000 hektara. Slijedi ozimi ječam, a na trećem mjestu je uzgoj tritikale koji se uglavnom koristi za stočnu hranu.

Austrija je sama sebi dovoljna kada je pšenica u pitanju. “Sasvim sam siguran da u Austriji imamo dovoljno pšenice da nahranimo austrijsko stanovništvo hljebom i pečenim proizvodima”, pojasnio je Honeder i ujedno odgovorio da do nestanka takvih proizvoda ne bi trebalo doći.

U drugim zemljama i kontinentima, međutim, moglo bi doći do nestanka pšenice zbog rata u Ukrajini i zabrane izvoza u Indiji.

 

Izvor: Kroativ.at

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 + = 15