Austrija protjeruje imame, zabranjen rad sedam džamija

0

Austrijska vlada donijela je odluku da primijeni postojeći Zakon o islamu i zabrani rad sedam džamija, kao i da rasformira udruženje “Arapska vjerska zajednica“, saopštio je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Kurz je objasnio da se radi o “džamiji sivih vukova” koja je bliska turskoj organizaciji “Atib“, kao i “arapskoj vjerskoj zajednici”, kojoj se zabranjuje rad njenih šest džamija. Atib je organizacija kojoj se već duže vrijeme prebacuje da širi turski nacionalizam, a pod tom krovnom organizacijom u Austriji djeluje više od 60 udruženja.

Što se arapske ustanove tiče ministar Gernot Bluemel je objasnio da je odluka donijeta zbog propagiranja salafizma i finansiranja iz inostranstva.

Udruženju “Arapska vjerska zajednica” se zabranjuje propovijedanje islama i organizacija vjeronauke. Bluemel je kazao da se djelovalo zajedno sa Islamskom vjerskom zajednicom u Austriji, koja se distancirala od tih džamija i vjerskog udruženja.

Takođe, kako je prenio Kurz, više imama je protjerano zbog kršenja zakona o finansiranju iz inostranstva. Naime, Zakon o islamu, koji je stupio na snagu prije tri godine na inicijativu Kurza kao tadašnjeg ministra za integraciju, predviđa zabranu finansiranja imama i vjerskih organizacija u Austriji iz inostranstva. Do tada je više organizacija, kao i imama bilo finansirano iz Turske i drugih muslimanskih zemalja.

Ministar unutrašnjih poslova Herbert Kickl rekao je da nadležne vlasti vode istragu protiv ukupno 40 imama, da se boravišna dozvola ukida dvojici imama, kao da je istraga pokrenuta protiv 11 imama koji posjeduju boravišnu dozvolu. Što se ostalih tiče, radi se o imamima koji su zatražili boravišnu dozvolu, a koji je neće dobiti.

Od 260 imama, koliko ima u Austriji, 60 je pod sumnjom da su finansirani iz inostranstva, te je istaknuto da se svaki slučaj pojedinačno provjerava.

“Kada nadležne vlasti donesu odluku boravišni status imama prelazi za legalnog na ilegalni, i kao i kod odbijenih azilanata, ako ne napuste zemlju sami biće protjerani”, najavio je Kickl.

Kancelar Kurz je istakao da je Austrija zemlja šarolikosti, i da je sloboda vjere jedna od važnih osnova društva, ali dodaje da istovremeno mora biti jasno da je Austrija i pravna država koja ima zakonska pravila koja regulišu suživot. Istakao je da paralelna društva i politički islam nemaju mjesto u ovoj zemlji. Ukazao je da je proteklih mjeseci sprovedena istraga protiv pojedinih islamskih organizacija, među kojima je i džamija u kojoj su djeca nastupila u uniformama i koristila pozdrav “sivih vukova”.

„Po prvi put smo iskoristili mogućnosti koje zakon daje, a to je da protjeramo imame koji su finansirani iz inostranstva i da rasformiramo jednu vjersku zajednicu.“

Bluemel je naglasio da cilj mora biti da vjera bude dio rješenja u procesu integracije, a ne problem.

“Nije u suprotnosti biti ponosan musliman i istovremeno ponosan Austrijanac. Ali je jasno da ako se ustanove i ličnosti ne pridržavaju pravila mora biti posljedica ako se ugrožava javni red i mir”; objasnio je on.

Vicekancelar Heinz Christian-Strache rekao je da se mnoge teroriste pozivaju na islam, a da postoje ustanove koje su se bavile indoktrinacijom omladine.

“Mjere su donijete na osnovu činjenice da je bilo kršenja zakona o islamu i njima jasno stavljamo do znanja da nećemo samo gledati skrštenih ruku”, objasnio je on, prenose Nezavisne.

 

Foto: Screenshot

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 − 5 =