Austrija popušta mjere: Od Uskrsa otvaranje terasa lokala

0

Nakon maratonskog pregovaranja i uvjeravanja austrijske savezne vlade s pokrajinskim poglavarima, opozicijom i stručnjacima, savezni kancelar Sebastian Kurz predstavio je naredne korake popuštanja mjera u borbi protiv širenja pandemije koronavirusa i njegovih mutacija.

Pema Kurzovim riječima, daljnje popuštanje mjera obuhvata od 15. marta povratak sportskih aktivnosti u školske klupe za djecu i mlade, i to na području cijele Austrije. Od 27. marta predviđeno je i otvaranje terasa restorana i kafića, a gosti pri ulazu moraju obavezno prikazati negativni korona test. Prije stupanja te odluke na snagu, Vlada će, kako je najavila, dvije sedmice prije još jednom evaluirati aktuelno epidemiološko stanje u zemlji. Osnovno geslo pritom, kako je istaknuto je da „ sve što je na otvorenom ima prednost pred onim što je u zatvorenom prostoru“, prenosi Fenix magazin.

Kurz je takođe istaknuo da je cilj u aprilu, nakon Uskrsa pustiti iz kriznog u normalni pogon i kulturu, kompletno ugostiteljstvo, hotelijerstvo i turizam. Naravno, ako to dozvole brojke novozaraženih, incidencija i reprodukcijski parametar.

Izuzetak od ove odluke je austrijska pokrajina Vorarlberg na zapadu zemlje, koja sve gore navedene djelatnosti smije otvoriti već 15. marta, jer jedina za sada, od ukupno devet austrijskih pokrajina, ima incidenciju odnosno broj zaraza na 100.000 stanovnika manju od 100, tačnije oko 70.

Kako je rekao Kurz, Vorarlberg će biti „pilot regija“ za otvaranje i drugih austrijski pokrajina koje za sada ostaju „zaključane“ jer imaju znatno višu incidenciju (oko 200). Mediji navode da je Vorarlberg zapravo „pokusni kunić“, o kojem će ovisiti daljnji koraci „otključavanja“ ili u slučaju eksponencijalnog rasta brojki zaraze ponovnog „zaključavanja“ zemlje.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 7 = 56