Austrija podržava fleksibilno radno vrijeme

0

Istraživanja u Austriji pokazuju da trendovi rada od kuće i fleksibilnog radnog vremena dovode do bolje produktivnosti i bolje ravnoteže poslovnog i privatnog života. Dvogodišnje istraživanje „Flexible Working Study“, koje je proveo Univerzitet u Beču, Univerzitet u Grazu i Deloitte Austrija, intervjuisalo je  214 rukovodilaca i HR stručnjaka širom zemlje, koji su promjene nastale ovim trendom opisali kao pozitivne za radnike i poslodavce.

Na temelju sličnih rezultata, Finska se nada proširenju svog Zakona o radnom vremenu iz 1990-ih godina, kako bi radnu nedjelju od 40 sati učinila fleksibilnijom. Velika Britanija rast produktivnosti u protekloj deceniji pripisuje fleksibilnom radnom vremenu opisujući ga kao „motivirajući faktor“.

Ipak, ovaj trend nosi i probleme. Fleksibilno radno vrijeme može negativno uticati na ravnotežu između posla i privatnog života. „Sloboda stečena fleksibilnim radnim vremenom često se gubi zbog očekivanja stalne pristupačnosti radnika, te se i granica između posla i privatnog života gubi“, kaže Bettina Kubicek, profesorica psihologije na Univerzitetu u Grazu, dodajući da su potrebna jasna pravila kako bi se zaposleni mogli „isključiti“ u slobodno vrijeme.

Problem kod poslodavaca, s druge strane, jeste povjerenje u radnike. Iako je 75% poslodavaca reklo da vjeruje svojim zaposlenima, 39% anketiranih kompanija se oslanja na dodatne mehanizme kontrolisanja radnika.

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 7 = 13