Austrija planira da uvede bonove od 200 evra za popravku kućnih aparata

0

Više od 32.000 kućnih aparata – od tostera i radija do mobitela, frižidera i mašina za suđe – popravljeno je otkako je Grad Beč prvi put uveo bonove za popravke od 100 evra po kućnom aparatu 2020. godine.

Time je ušteđeno više od 300 tona elektroničkog otpada i gotovo tri puta više ugljičnog dioksida. Međutim, potražnja, potreba i ekološka svijest potrošača u glavnom gradu savezne države toliki su da je fond financiranja trenutno iscrpljen.

„Nastavak kampanje, koja je popularna u cijelom svijetu, čvrsto je planiran – ali zavisi o uvođenju vaučera za popravak koji se planira uvesti u cijeloj zemlji. Želimo spriječiti dupliciranje”, uvjerava SPÖ-ov klimatski savjetnik Jürgen Czernohorszky. Sve što pomaže u spašavanju vrijednih resursa i smanjenju brda smeća je dobrodošlo, smatra stručnjak iz SPÖ-a.

Sada se čeka potez države, tačnije Ministarstva zaštite okoline. Naime, vlada planira izdvojiti oko 130 miliona evra za te svrhe, sve do 2026. godine.

“Ukupno 130 miliona evra dostupno je za očuvanje resursa do 2026. godine”, kaže ministrica ekologije Leonore Gewessler.

Tehnička i zakonska osnova za to se trenutno uspostavlja. Nakon prijave popravka pokvarenog uređaja, ekološki osviješteni potrošači dobiće kod koji mogu ispisati ili učitati na svoj mobitel. Taj kod će se moći iskoristiti u firmi za popravke, a potrošač će tako automatski uštedite pola troškova popravka do maksimalno 200 eura. Ovlašteni trgovac dobija preostali iznos koji nadoknađuje ministarstvo.

 

 

 

Izvor: kroativ.at

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


2 × = 8