Austrija: Navala na oružje u doba korone

0

Između marta i avgusta 2020. građani Austrije su povećali svoj privatni arsenal za 22.000 komada vatrenog oružja – to je u prosjeku 1.000 dnevno. Danas 320.000 Austrijanaca ima kod kuće jedan ili više komada oružja, piše Deutsche Welle.

Markus Schwaiger , vlasnik prodavnice oružja u Beču upoređuje taj trend u doba korone sa stvaranjem zaliha brašna ili WC-papira.

„Uvijek kada postoji nesigurnost ljudi kupuju oružje i pune svoje zalihe streljiva.” Oružje u ormaru stvara osjećaj sigurnosti, smatra Schwaiger.

On kaže da su jednog dana  u martu kupci stajali pred njegovom trgovinom u dugačkom redu i da je tada već u 10 sati ujutro prodao zadnju patronu. To je bilo kada je austrijska vlada proglasila lockdown.

Rast prodaje u vrijeme korona-krize

Tako je bilo i za vrijeme izbjegličke krize kada su deseci tisuća migranata prolazili kroz Austriju ili ostajali u zemlji. Tada je sedmično prodavano po 1.400 komada oružja. Nakon manjeg pada potražnje, prodaja je opet porasla u doba korona-krize.

Ove godine je registrovano 5.000 novih vlasnika oružja. Ali i rasprave o strožim propisima za posjed oružja dovele su do rasta prodaje, kaže Schwaiger.

Austrijska policija nije oduševljena ovim trendom. Boji se više nasilja. Schwaiger ne vjeruje u to i napominje da je vrlo malo pljački kioska izvedeno vatrenim oružjem – a i ako ga je bilo, bilo je ilegalno nabavljeno.

Aktuelna statistika mu daje za pravo. Prošle godine je izvršeno samo 357 kaznenih djela nasilja u kojima je korišteno vatreno oružje. Ta brojka je već godinama u padu, saopštilo je austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova. Prema statistici, nasilnici najčešće upotrebljavaju nož.

Oružje samo s dozvolom

Schwaiger kaže da ne prodaje baš svakome oružje. Ko upada u oči svojim ponašanjem neće moći kupiti ništa.

Priča da je jednoj udovici, koja sama živi izvan grada, savjetovao da ne kupi sačmaricu. „Inače bi mogla samu sebe povrijediti”, jer se, kako kaže, s oružjem mora znati. Zato joj je prodao pištolj za zastrašivanje.

Naoružavanje privatnih osoba u Austriji, zemlji u kojoj je tradicionalno puno lovaca, omogućava zakon. Prema informacijama Saveznog lovačkog saveza, registrovano ih je 130.000. Lovačko oružje kategorije C može kupiti svaki 18-godišnji građanin EU-a s prebivalištem u Austriji.

Dovoljno je otići u prodavnicu oružja i sklopiti kupoprodajni ugovor. A onda slijedi trodnevna „pauza za rashlađenje”, kaže Schwaiger.

„U ta tri dana ispitujem postoji li zabrana posjedovanja oružja i nakon toga kupac ga može podići.”

On ističe da se oružje i streljivo moraju čuvati odvojeno i pod ključem. Osim toga, pištolj marke Glock moguće je nabaviti samo s dozvolom za posjedovanje oružja za koju je uslov potvrda psihologa.

 

Foto: Pixabay

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 − 5 =