Austrija na prekretnici?

0

Tajno načinjen snimak austrijskog vicekancelara Heinz-Christian Strache na Ibici doveo je do državne krize u Austriji. Situacija podsjeća na 2002. godinu kada je politički „pao“ tadašnji šef FPÖ Jörg Haider.

Poslije afere sa video-snimkom sa Ibice, na austrijskoj političkoj sceni se odjednom sve pretumbalo.

Kancelar Sebastian Kurz je bio obećao temeljne reforme u državi. Tako je donio odluku o fuziji postojećih nosilaca socijalnog osiguranja – bilo ih je 21, a fuzijom je predviđeno da ih ima pet. Prije tri nedjelje prezentovana je i reforma poreskog sistema koja bi značila smanjivanje poreza na prihod i dohodak u dvije etape od 2020. godine.

FPÖ je u svom resorima, među kojima su spoljni poslovi, unutrašnji poslovi, odbrana, infrastruktura i socijalno staranje, imala svoje ljude na visokim funkcijama. Ministar unutrašnjih poslova Herbert Kickl navukao je na sebe kritike opozicije i medija kada je početkom 2018. sproveo policijsku raciju u austrijskoj tajnoj službi BVT i smijenio njenog šefa. Kickl je pooštrio zakone o azilantima i imigrantima tako što je smanjio novčani iznos koji dobijaju i uslovio ga znanjem njemačkog jezika. Prihvatilišta za izbjeglice je preimenovao u „Centre za pripremu odlaska” iz Austrije, što je čak bečki kardinal Christoph Schönborn nazvao „nepodnošljivim”.

Jasan anti-EU kurs

FPÖ je u početku očito imala probleme sa svojom državotvornom ulogom. Stalno su iskrsavali problemi sa prerađivanjem istorije i njemačko-nacionalnim studentskim udruženjima, gdje su se pojavljivale pjesmarice sa nepodnošljivim nacističkim tekstovima. Tako je zamjenik gradonačelnika Braunaua, rodnog mjesta Adolfa Hitlera, u pjesmama poredio migrante sa pacovima. Pročulo se ponešto o vezama FPÖ sa desno-radikalnim identitarnim pokretom. Ta grupacija je dobijala donacije od napadača na džamije u Christchurch na Novom Zelandu.

Na izborima za Evropski parlament, FPÖ je pošla jasnim anti-EU kursem i stupila u grupu zajedno sa desničarskim populistima kao što su Matteo Salvini u Italiji, Marine Le Pen u Francuskoj, Geert Wilders u Holandiji i drugim desničarskim strankama. Video-snimak sa Ibice bio je smetnja za taj savez.

Kancelar Sebastian Kurz sada spekuliše na pobjedu na izborima kao 2002, kada je njegov prethodnik Wolfgang Schüssel profitirao od samouništenja tadašnjeg šefa FPÖ Jörga Haidera. No, ovaj put je Austrija skliznula u državnu krizu. Svi ministri FPÖ povukli sa svojih funkcija iz solidarnosti sa “plavim” ministrom unutrašnjih poslova Herbertom Kicklom kojeg je Kurz otjerao sa funkcije uz pomoć predsjednika Alexander van den Bellen.

Trenutno je sigurno samo jedno: unutrašnjopolitički odnos snaga u Austriji se poslije afere sa video-snimkom potpuno promijenio.

 

Izvor: DW

Foto: Thinkstock 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 × 4 =