Austrija: Istražuje se uzrok smrti medicinske sestra preminule poslije vakcinacije AstraZenecom

0

U Austriji je 49-godišnja medicinska sestra preminula od plućne embolije nakon što je u bolnici u Zwettlu primila vakcinu protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca.

Naložena je obdukcija njenog tijela kako bi se detaljno istražilo da li je vakcina uzrok smrti, saopštio je Bernhard Jany iz pokrajinske agencije za zdravlje Donje Austrije.

Proteklog vikenda iz jedne bolnice u Donjoj Austriji, na intenzivnu njegu u bečki Klinički centar AKH primljena je jedna pacijentkinja koja je samo dan nakon dopremanja u Beč preminula zbog poremećaja koagulacije.

Inače ta pacijentkinja primljena je u bolnicu deset dana nakon što je primila vakcinu AstraZeneca.

„Trenutno nema nikakvih dokaza o povezanosti vakcine i uzroka smrti, ali zbog moguće povezanosti AKH sve čini kako bi se uzrok smrti detaljno razjasnio”, poručeno je iz AKH.

Šef Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Norbert Hofer zatražio je da se smjesta obustavi vakcinacija vakcinama AstraZeneca dok se ne razjasne okolnosti smrti, prenosi Politika. Na rezultate obdukcija može se računati tek za 10 do 14 dana.

Nacionalna komisija za vakcinaciju u petak je odobrila vakcinaciju osoba starijih od 65 godina vakcinom AstraZeneca.

U Austriji je, pred početak vakcinacije vakcinom AstraZeneca, prisutan veliki otpor među medicinskom osobljem u više bolnica ovom cjepivu, zbog sporog dejstva.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


6 + 2 =