Austrija: Festivali za sva osjetila

0

Austrija se nalazi u srcu Europe. Prirodna i kulturna raznolikost zemlje stvorili su uslove za posebnu festivalsku kulturu. Širom zemlje se godišnje održi više od 200 muzičkih i plesnih festivala – od onih svjetski poznatih, pa sve do malih, regionalnih festivala.

Otkako je svijeta i vijeka na području današnje Austrije se ukrštavaju trgovinske i putničke rute, alpski pasovi povezuju sjever Europe sa Sredozemljem, a Dunav zapad s istokom. Budući da je Austrija istovremeno bila i tranzitna ruta i sjecište kultura, ti narodi i njihove tradicije bitno su uticali na istoriju zemlje. Beč je kao viševijekovna prijestonica jednoga carstva i krune Habsburgovaca te jedna od vodećih svjetskih kulturnih metropola, bio i ostao domovina mnogih umjetnika. Ovo bogatstvo prirodne i kulturne raznolikosti doprinijelo je bogatstvu festivalske kulture u Austriji.

Širom zemlje se godišnje održi preko 200 muzičkih i plesnih festivala – od onih svjetski poznatih, pa sve do malih, regionalnih festivala: svi su oni obilježeni posebnom istorijom zemlje, međudjelovanjem okoliša koji ih okružuje, ugođajem gradova i bogatim kulinarskim tradicijama. A naravno i ljudima koji ovdje žive.

Salzburške festivalske igre, jedan od najznačajnijih svjetskih festivala, pokrenut je 1920. kao mirovni projekt najavivši oživljavanje duge tradicije festivala u Austriji. Jednako značajna tačka u kulturnom kalendaru su i Festivalske igre Bregenza, koje se održavaju na najvećoj svjetskoj pozornici na jezeru.

Tematski spektar je vrlo širok. Od renomiranih europskih klasičnih priredbi poput Styriartea, predvođenog zvijezdom dirigentom Nikolauson Harnoncourtom, festivala Franza Liszta i Haydnovih festivalskih dana u Gradišću ili Tirolskih festivalskih igara u Erlu. Najznačajniji festival na svijetu posvećen Schubertu nosi ime Schubertiade i održava se u Hohenemsu i Schwarzenbergu. Dvorski park u Grafeneggu ljeti je pak okupljalište zvijezda klasične glazbe.

No i druga događanja uspijevaju na genijalan način prebroditi razlike između tradicionalne i moderne muzike. Primjerice festival Carinthischer Sommer u Koruškoj. Ili Dunavski festival u Kremsu, koji očarava i inspiriše svojom uzbudljivom mješavinom modernog plesa, glume i uvrnute muzike, koja odudara od glazbenog mainstreama. Jednako kao i festival „Glatt und Verkehrt“ (Glatko i obrnuto), čiji program se temelji na domaćim korijenima, ali čiji doseg seže daleko preko granica Austrije. I festival Ars Electronica u Linzu takođe je svjesno posvećen muzici budućnosti i međunarodnoj publici.

U Austriji se održavaju i dva renomirana jazz festivala: Jazzfest u Beču i Jazzfestival Saalfelden. „Jazz na pašnjaku“ samo je jedna od atrakcija koja svake godine brojne posjetitelje privuče na najznačajniji europski festival savremenog jazza.

Inače, i u plesnim takmičenjima ovdje ne postoje granice kreativnosti i otvorenosti. Festival ImPulsTanz u Beču najveći je europski festival suvremenog plesa, koji privlači umjetnike iz cijelog svijeta te pretvara Beč u globalno mjesto susreta različitih kultura, ili bolje rečeno svjetski plesni podij. Plesačka elita takođe se okuplja i u Innsbrucku, čije Plesno ljeto svake godine ugošćuje poznate koreografe i plesače.

 

Izvor: www.austria.info
Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 − 9 =