Austrija donijela strategiju vakcinacije, imaće tri faze

0

Ukoliko vakcina protiv koronavirusa bude odobrena za tržište, Austrija računa da će u januaru dobiti prvu tranšu i već je donijela strategiju vakcinacije koja predviđa tri faze.

Ministar zdravlja Rudolf Anschober rekao je da će u prvoj fazi, koja će se sprovesti u januaru i februaru, vakcina biti ograničeno na raspolaganju.

Procjenjuje se da će prvo milion vakcina stići, a u slučaju potrebe za revakcinacijom to znači da bi moguće vakcinisati pola miliona ljudi.

Prva ciljna grupa, kako je objasnio ministar, biće ljudi stariji od 65 godina, prije svega u domovima za njegu i stare, te kompletno osoblje tih ustanova.

Biće vakcinisano medicinsko osoblje svih bolnica, ali i ordinacija i organizacije koje vrše usluge hitne pomoći, te pripadnici socijalnih službi.

Od drugog kvartala, prema riječima Klemensa Auera zaduženog za grupu Covid 19 u Ministarstvu zdravlja, trebalo bi da bude na raspolaganju i vakcina „AstraZeneca“, čime bi se proširio krug za vakcinaciju.

Tada će biti pozvani ljekari da starijim sugrađanima aktivno savjetuju vakcinaciju. Prioritet će imati visoko rizične grupe sa definisanim oboljenjima.

Anschober je kazao da je vlada stavila na raspolaganje 200 miliona evra za kupovinu 16,5 miliona vakcina više proizvođača.

Ministar želi da se time dostigne stopa vakcinisanosti od više od 50 odsto.

“Ona vakcina koja bude prva dobila dozvolu biće prva nabavljena i upotrebljena” poručio je on.

 

Foto: BKA / Andy Wenzel

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 − = 2