Apple najvrijedniji svjetski brend

0

Apple se, nakon što je prošle godine „ustupio“ titulu Google-u, ove godine opet popeo na prvo mjesto na ljestvici najvrijednijih svjetskih brendova.

Brandz listu najjačih imena svjetske industrije je sastavila marketinška kompanija Millward Brown, a na njoj su ponovno dominirale megakompanije iz IT sektora čija se ukupna vrijednost procjenjuje na preko trilijun američkih dolara. U obzir su se, prilikom računanja vrijednosti, uzimali tržišni podaci i milioni izravnih reakcija korisnika.

Appleov brend je na prvo mjesto došao zahvaljujući nevjerojatnom skoku od 67% te se sada procjenjuje na velikih 247 milijardi dolara, dok je Google pao na drugo mjesto s porastom od 9% i ukupnom vrijednošću od 174 milijarde dolara. Treći je Microsoft (116 milijardi), četvrti IBM (94 milijarde), a na petom mjestu se nalazi Visa (92 milijarde).

Nekada vodeći svjetski brend, Coca-Cola, se morao zadovoljiti tek osmom pozicijom (84 milijarde dolara), McDonald's se našao na devetoj poziciji, a najveće je iznenađenje Marlboro na desetom mjestu (80 milijardi dolara).

Razlog velike pobjede Apple je prije svega izlazak Apple Watcha i izvrsna prodaja novog iPhonea, dok je u isto vrijeme Google dosta izgubio neuspješnim Glassom, pravnim problemima izvan SAD-a i nekolicinom prilično sumnjivih akvizicija.

U prvih deset najvrijednijih brendova svijeta nisu se našli giganti kao što su Facebooka, Alibaba i Amazon, ali koji se smatraju jačim brendovima u svijetu.

Foto: shutterstock.com

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 8 = 17