Apel austrijskih doktora: „Ne želimo više biti pepeljara Evrope!“

0

Austrijski doktori traže zabranu pušenja u restoranima, ali Vlada to odbija, jer i njeni visoki zvaničnici konzumiraju cigarete. Peticija doktora prikupila je 881.569 potpisa – odnosno oko 14 posto biračkog tijela ili više od deset posto stanovništva (!).

Nepušački pritisak raste

Na austrijsku krajnju desnicu na vlasti sve je jači pritisak kako bi je prisilili da organizuje referendum o zabrani pušenja u restoranima. Službenom peticijom, koju su pokrenuli doktori, skupljeno je čak 881.569 potpisa, prema službenim rezultatima. Trinaest godina nakon prvih pokušaja zabrane pušenja u restoranima i kafanama, Austrija ostaje među posljednjim zemljama Europe u kojoj se može pušiti u lokalima, što sablažnjava doktore. Socijaldemokrati i konzervativci su 2015. usvojili zakon koji predviđa totalnu zabranu pušenja u restoranima, koji je trebao stupiti na snagu u maju ove godine. Ali taj zakon je opozvan pod pritiskom krajnjedesne stranke FPÖ: njezin šef Heinz-Christian Strache, i sam pušač, osnivanjekoalicije s konzervativcima kancelara Sebastiana Kurza u decembru uslovio je odustajanjem od tog zakona. Pušenje je moguće u lokalima koji imaju odvojene prostorije za pušenje.

Strastveni pušači, jeftine cigarete

„Zakon o zabrani pušenja je ukinut suprotno trendovima u svijetu“ – istaknuli su doktori i podsjetili da oko 13.000 osoba godišnje umre od posljedica pušenja u Austriji, trećoj zemlji po stopi pušača u Evropskoj uniji, navodi Eurostat (30 posto starijih od 15 godina) i jednoj od onih u kojima su cigarete najjeftinije.

Više direktne demokratije, ali manje referenduma

Mobilizacija, pokrenuta peticijom suočila je FPÖ sa njezinim kontradikcijama: razvoj direktne demokratije je jedno od glavnih obećanja te stranke. Ipak, iz FPÖ-a ponavljaju kako su protiv referenduma o pitanjupušenja. Nova šefica socijaldemokratske opozicije, Pamela Rendi-Wagner istaknula je da „ukoliko poziv na više direktne demokratije nije samo prazno izborno obećanje, Vlada mora da organizuje referendum o pušenju“.

Stracheova izvrdavanja

Austrijski vicekancelar Heinz- Christian Strache je naglasio da više od 85 posto birača nije potpisalo peticiju protiv pušenja i da nije skupljeno 900.000 potpisa, čime bi se automatski pokrenuo referendum. Nekoliko uticajnih osoba, među kojima su i gradonačelnici Graza i Salzburga, takođe su pozvali na organizovanje referenduma jer ga zbog broja potpisa drže nezaobilaznim. I cijela opozicija je tog mišljenja, poput liberalne stranke Neos koja je istaknula da su građani dali „jasan znak“ da ne žele da Austrija i dalje bude „pepeljara Evrope“. Kancelar Sebastian Kurz, iako nepušač, nije se želio izjasniti o tom pitanju, jer je poništenje zakona protiv pušenja upisano u koalicioni pakt, zaključen sa FPÖ krajem 2017. godine.

Stručnjaci: Zabrana pušenja bi bila od ogromne koristi

Florian Stigler sa Univerziteta u Grazu nedavno je objavio svoju studiju o efektima moguće totalne zabrane pušenja u austrijskim lokalima. Njegov zaključak: pozitivne posljedice bi bile ogromne. Broj pacijenata, koji u bolnice stižu sa dijagnozom srčanog infarkta pao bi za 15%, a onih sa moždanim udarom za 16%. Druge studije pokazuju i kako bi broj mladih pacijenata, koji bivaju primljeni u bolnicu zbog upale pluća bio smanjen za 19%, za 10% bi bio smanjen broj one djece i omladine koja boluje od astme, dok bi čak i broj prijevremenih porođaja pao za 4%. Stigler je uvjeren kako bi nakon zabrane pušenja bolnice godišnje primale oko 32.400 pacijenata manje nego do sada. „Smanjio bi se broj pasivnih pušača i broj bivših pušača koji ponovo počinju pušiti, dok bi porastao broj onih koji prestaju sa pušenjem, siguran je Stigler.

Manje pušenja u lokalima, manje i kod kuće

Prema američkim istraživanjima, broj mladih koji počinju pušiti, u gradovima u kojima je uvedena zabrana pušenja u gastronomiji duplo je manji od onog u „pušačkim“ sredinama. Zabrana pušenja se pozitivno odražava i na pušenje kod kuće, broj domaćinstava u kojima se puši i u kojima su djeca izložena pasivnom pušenju, pada za 28%. Jedno drugo istraživanje bavilo se brojem zaposlenih u lokalima prije i poslije zabrane pušenja – on ostaje isti. Godinu dana nakon što je zabrana uvedena u lokalima širom Bavarske, isti su zaradili 5% više novca.

Zagađene nepušačke zone

Da li je trenutno rješenje, po kojem u lokalima postoje zone za nepušače, dovoljno? Kako bi odgovorili na ovo pitanje, stručnjaci u Beču i Grazu su analizirali kvalitet zraka u nepušačkim zonama i došli do zaključka da je nivo zagađenja zraka četiri do osam puta veći od onog na glavnim cestama. Sve, dakle, upućuje na to da je zabrana odavno neophodna. Fali još samo volja neodgovornih političara na odgovornim funkcijama.

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


1 + = 4