Anschober: Premašili smo granicu od milion testova

0

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anschober održao je u petak konferenciju za medije povodom sve ećeg broja zaraženih koronavirusom na kojoj je istakao da je Austrija prešla istorijsku granicu od milion testova.

“Činjenica je da smo danas prešli zaista značajnu granicu. Odradili smo 1.003.432 testa na koronavirus. To je znak da smo veoma aktivni. U periodu od 4. do 13. aprila kompletirano je oko 50.000 testova, i još 81.000 od 4. do 13. avgusta. U prvom periodu udio pozitivnih testova na koronavirus je bio 5,5 odsto, a najnovije brojke pokazuju 1,5 odsto”, rekao je Anschober.

Ovakav razvoj događaja je očekivan nakon akutne faze u proljeće i koraka otvaranja. Nakon što su u početku testirane osobe sa simptomima koje su bile u rizičnim oblastima ili u kontaktu sa zaraženima, sve više se testiraju lica koja nemaju izražene simptome.

Povećanje broja testova takođe objašnjava veći broj registrovanih slučajeva zaraze. U posljednja 24 časa sprovedeno je 12.000 testova, od tog broja 24 odsto su osobe koje nemaju simptome, a Anschober je istakao da ranije ne bi detektovali ovakve slučajeve.

Porast broja zaraženih odnosi se na mnoge male klastere u Austriji, najčešće vezane za porodične proslave. Međutim, pored toga značajan udio zaraženih vezan je za povratak sa putovanja.

“Nakon povratka sa odmora, mi u Evropi smo svi u istom brodu i moramo da blisko sarađujemo”, rekao je Anschober i dodao da će doći do pooštravanja mjera ako se brojke zaraženih ne stabilizuju u narednom periodu.

On je dodao da je došlo do velike promjene kada se radi o dobi zaraženih.

“Vidimo da je došlo do kompletne promjene u starosnoj piramidi. Na početku pandemije zahvaćeni su uglavnom stariji, dok su sada uglavnom pozitivna lica između 15 i 24 godine. Što se tiče pozitivnih na koronavirus u Austriji, prosječna starost je 33,7 godina”, istakao je Anschober.

 

Foto: BKA / Andy Wenzel

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 × = 36