Anschober i Aschbacher: Austrija treba hiljade njegovatelja

0

Ministar zdravlja i socijalne pomoći Rudolf Anschober i ministarka rada Christine Aschbacher najavili su u Beču reformu na području njege starijih i nemoćnih osoba

“Do kraja januara, sveobuhvatni i sadržajni paket mjera trebalo bi da bude gotov”, poručio je Anschober, prenosi Večernji list.

Naglasio je kako je u Austriji njegovateljsko osoblje deficitarna radna snaga, a da je upravo ono najvažnije.

“Trenutno imamo 127.000 osoba koje rade na području njege, ali više od 30 posto je starije od 50 godina i za 10-ak godina otići će u penziju”, rekao je austrijski ministar socijalne pomoći i dodao da će im do 2030. godine biti potrebno oko 100.000 novog njegovateljskog osoblja.

Anschober je utvrdio kako se to može jedino postići „preškolovanjem“ ili školovanjem određenog broja osoba za to zanimanje. Takođe, omogućavanjem ulaska na područje njege “bez ikakvih barijera” s fokusom na “onih 7 posto koji su školovani za taj posao, ali trenutno ne rade svoj posao”, iz raznih, pa tako i finansijskih razloga.

Ukazao je na potrebu povećanja plata zaposlenicima bez kojih se ne može na području zdravstva i njege.

Ministarka rada Christine Aschbacher je rekla kako je Vlada izdvojila 700 miliona eura za “korona ofanzivu” spašavanja i otvaranja novih radnih mjesta.

“Njega i zdravlje su noseći stubovi novog paketa finansijske podrške”, istakla je ona.

Posebnu ofanzivu u tom smjeru pokrenuo je austrijski Servis za zapošljavanje (AMS) zajedno s Ministarstvom rada, koji je već, uprkos korona krizi, startovao doškolovanje nezaposlenih za ova tražena zanimanja.

Dodala je kako je uprkos teškim posljedicama koje je kriza ostavila na tržište radne snage, ono još uvijek “dinamično” i privlačno, u prvom redu za tehničko i IT osoblje.

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 − = 7