Analitičari: Eskalacija sukoba u Siriji malo vjerovatna

0

Novi napadi i eksalacija sukoba nakon vazdušnih udara SAD, Britanije i Francuske na lokacije gdje se navodno nalazi hemijsko oružje sirijskog režima, malo su vjerovatni, ocjenjujuju analitičari za Radio Slobodna Evropa. Konstatuju kako je malo je vjerovatno i to da Vašington prije napada nije informisao Moskvu da će ih poduzeti.

SAD, Britanija i Francuska u subotu rano ujutro su izveli napade, kao odgovor na prošlosedmični navodni hemijski napad na sirijski grad Dumu.

Dobar poznavalac Bliskog Istoka, dugogodišnji izvještač sa tog područja Borivoj Erdeljan kaže da mu se čini da neće biti daljih eskalacija sukoba i “ponora ne samo za Bliski Istok već i za čitavi svijet”.

Ipak, “igranje vatrom je nepredvidivo“, upozorava Erdeljan i podsjeća na takozvanu “kubansku krizu” 1962. godine kada je svijet bio na ivici nuklearnog rata.

Erdeljan vjeruje da je Washington mnogo preciznije upoznao Moskvu sa onim šta namjerava, dokle će se ići u vojnoj akciji, nego što javnost zna. To je zasluga odgovornog dijela političkog i vojnog establišmenta SAD, kaže sagovornik RSE.

“Nemojmo sasvim biti sigurni da je američka politika ono što su tviterske poruke predsjednika”, poručuje Erdeljan.

“U ovom trenutku nema indikatora da će dejstvo biti nastavljeno”, procjenjuje vojni analitičar iz Beograda Aleksandar Radić, koji kaže da su američke snage i saveznici izvršili ograničeno dejstvo u trajanju od 50-ak minuta, vodeći pri tom računa da ne nanesu štetu ruskoj vojsci, kako bi se izbjeglo sukobljavanje sa ruskim snagama.

“Za sada se čini da na terenu i zapadni saveznici i Rusija vode računa da ne dođe do direktnog konflikta”, smatra on.

Rusija je, podsjeća Radić, prema francuskim izvorima, dobila signal da se kreće u akciju.

“Ako se sve završi na prvom talasu, može se očekivati mnogo ratoborne retorike i onda smirivanje situacije i kreiranje ambijenta za konačno rješavanje sirijske krize tokom ove godine”, prokomentarisao je Aleksandar Radić za Radio Slobodna Evropa, neposredno pošto su stigle vesti o napadu na Siriju.

 

Izvor: Radio Slobodna Evropa

 

 

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 × 5 =