Alma Zadić: Od izbjeglice iz BiH, do ministarke u Austriji

0

Ministarka pravde u novoj vladi Austrije Sebastiana Kurza biće Alma Zadić. Ona je porijeklom iz Tuzle i često je na meti napada ekstremnih desničara. Čeka je težak posao u pravosuđu Austrije.

Dr Alma Zadić će po svemu sudeći biti prva austrijska ministarka sa migrantskim porijeklom. Austrijski mediji, prenoseći njenu biografiju, pišu da je kao desetogodišnja djevojčica sa roditeljima iz Tuzle izbjegla u Beč 1994. godine, da je završila pravni fakultet u Austriji, a potom studirala u Njujorku na univerzitetu Kolumbija. Kada se vratila iz SAD, sedam godina je radila kao advokat u uglednoj kancelariji „Freshfields Bruckhaus Deringer“ koja ima sjedište u Londonu, ali i kancelarije u još 17 zemalja.

U jednom od intervjua, Zadićeva je izjavila da je odlučila da se bavi politikom jer smatra da sa svojim iskustvom može da doprinese parlamentu i narodu i da može da donese neku promjenu u Austriji. „Zadnjih mjeseci mržnja u Austriji je porasla. Predizborne kampanje bile su napete. Mnogo se radilo protiv stranaca, migranata, izbjeglica“, izjavila je Alma Zadić polovinom oktobra 2017. za Al Jazeeru Balkan, nakon što je prvi put ušla u savezni parlament.

Ona je tada rekla da je „vrijeme da počnemo protiv toga da se borimo, da se borimo protiv te mržnje. Mislim da lista PILZ i ja lično tome možemo da doprinesemo. Mislim da moj ulazak u parlament nije važan samo meni, važan je svim ljudima koji su došli u Austriju i koji nisu rođeni u Austriji – a mislim i ljudima iz BiH i sa područja bivše Jugoslavije.“

Meta napada ekstremnih desničara

Nakon što je nominovana za ministarku, desničari u Austriji uputili su niz kritika na njen račun. Markus Abwerzger iz Slobodarske partije Austrije (FPÖ) na Facebooku je napisao: „Ova gospođa će izgleda ipak da bude ministarka pravosuđa. Ona je u prvoj instanci nepravosnažno osuđena, a sudski proces očigledno još traje.“

Alma Zadić je, naime, pred Zemaljskim sudom u Beču u novembru osuđena na novčanu kaznu od 700 eura zbog toga što je na Twitteru napisala: „Nema tolerancije za neonaciste, fašiste i rasiste.“ Uz taj tekst, objavila je fotografiju člana jednog udruženja studenata (Burschenschaft) koji sa prozora pozdravlja nacističkim pozdravom. On je kasnije izjavio da je samo mahao demonstrantima koji su kao i svakog četvrtka od 2000. godine, prolazili ulicama Beča u znak protesta protiv FPÖ, ali prije svega rasizma, ksenofobije i homofobije. „Burschenschaft“ su inače tradicionalna studentska muška udruženja, koja i danas postoje na visokim školama i univerzitetima u Austriji, Njemačkoj i Švajcarskoj. Često se vezuju za krajnji konzervativizam i desnicu, ne mali broj njih je radikalno desničarski i zbog toga pod prismotrom državne bezbjednosti.

Ispod te objave člana FPÖ, na Facebooku – koja je u međuvremenu izbrisana –  pojavio se i veliki broj rasističkih i seksističkih komentara na račun Alme Zadić sljedeće sadržine: „Kriminalna muslimanka će biti ministarka pravosuđa. Uskoro ćemo dobiti šerijat“, „Stranci dobijaju ministarske pozicije – propast Austrije“, „Idi tamo odakle si došla“.

U junu 2018. godine, tokom njenog govora o zaštiti zvaničnika obavještajne službe, poslanik vladajuće Austrijske narodne partije (ÖVP) Johann Rädler glasno je dobacio: „Nisi u Bosni, nemoj to da miješaš“.

Podrška u stranačkoj bazi

Austrijski mediji ocjenjuju da Almu Zadić na mjestu ministarke čeka izuzetno težak posao, s obzirom na to da je da je u pravosuđu neće dočekati raširenih ruku. Ona je, naime, ranije oštro kritikovala tužilaštvo, a naročito sektor za privredni kriminal i korupciju. Austrijski Standard ipak ocjenjuje da se Alma Zadić „ne plaši velikih zadataka“, a podsjeća i da je ona praksu imala i u Haškom tribunalu.

 

Izvor: DW

Foto: Wikipedia / Bundesministerium für Finanzen / CC BY

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


2 + 7 =