Alexander Van der Bellen: „Svaki korak predviđen je Ustavom“

0

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen, na zahtjev kancelara Sebastiana Kurza, otpustio je ministra unutrašnjih poslova Herberta Kickla, te prihvatio ostavke ostalih ministara iz redova Slobodarske partije Austrije (FPÖ).

„Ovih dana kročili smo na nepoznate terene. Nikada se ovako nešto nije dogodilo u Austriji, a čini mi se da ne treba da postoji zabrinutost, jer se ovih dana pokazala sva elegancija i ljepota našeg Ustava. Svaki korak koji se sada preduzima je predviđen Ustavom i ja ću paziti da on bude poštovan. Moja je želja da se sve što se bude dešavalo u prelaznom periodu do izbora bude na dobrobit građana“, objasnio je Van der Bellen, dodajući da djelotvornost države mora biti obezbijeđena.

Van der Bellen, upitan da li smatra da će vlada opstati nakon sjednice parlamenta u ponedjeljak, gdje će biti riječi o povjerenju, istakao je da očekuje da će poslanici sve obazrivo izvagati i tako se ophoditi prema situaciji, a prema današnjem stanju očekuje da će nova prelazna vlada ostati do izbora.

Kancelar Kurz je rekao da je ovo izazovno vrijeme, koje je međutim savladivo.

Ukazao je da ga je afera, zbog koje su uslijedile ostavke, nakon čega je moralo doći i do prekida koalicije, stvorila nestabilnu situaciju i naštetila ugledu zemlje u svijetu.

Prema njegovim riječima, zbog toga je neophodna transparentna istraga svih optužbi i uspostavljanje stabilnosti. To sve, kako ističe, može najbolje funkcionisati sa djelotvornom vladom.

 

Upitan da li će u utorak biti na sjednici EU, pošto se u ponedjeljak glasa nepovjerenje njegovoj vladi, Kurz je odgovorio da se niko u tijelima EU od njegovih kolega neće čuditi ako dođe, ali da bi se mnogi čudili da na sastanak ne dođe.

 

FOTO: Michael Mazohl

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


1 × 3 =