9 savjeta za mršavljenje najpametnije žene na svijetu

0

Problematično pitanje – kako smršaviti – koje se ne tiče matematičkih ili logičnih rješenja nedavno je ženu s najvišim koeficijentom inteligencije lansiralo u orbitu publiciteta. Marilyn vos Savant, najpametnija žena na svijetu je ponudila 9 savjeta.

Pa koliko god su brojni očekivali visoko inteligentne informacije Marilyn je ponudila iskrene obične odgovore kojima je pametno izbanalizirala tematiku na kojoj brojni stručnjaci zarađuju milione prodavajući dijete koje garantuju mršavljenje.

  1. Zaboravite na grickalice

Među primarnim pravilima koje će tijelo dovesti u red Marylin je navela izbacivanje grickalica iz kupovne košarice. Naime, kuhinjske police treba napuniti svim namirnicama za tri dnevna obroka, no pri tomu valja u potpunosti izostaviti slatke i slane grickalice poput keksa, čipsa i svih drugih za liniju opasnih zalogajčića.

  1. Izbacite međuobroke

Umjesto voća i sokova za međuobrok, kojima Marilyn ne osporava zdravu ulogu u ishrani, ona savjetuje šoljicu čaja. A posve kontradiktorno uvriježenim mišljenjima o konzumiranju siromašne večere, ona dan završava uživajući u jelima koja god poželi, jer vjeruje kako je hrana korisnija za tijelo kada ste gladni, a ne kada vam to nalaže raspored.

  1. Odviknite se od kaloričnih rashlađenih napitaka

Sokove i mlijeko Marilyn toleriše samo za vrijeme doručka, a važno pravilo kojeg se pridržava je ispijanje napitaka bez leda. Ona drži kako uz led pića postaju vodenasta što uništava njihov okus, pa to imamo potrebu kompenzovati dodatnim slatkim napicima. Osim toga voda od 22 stepena ljeti sasvim je dovoljna da rashladi tijelo izloženo vanjskim temperaturama od 38 stepeni i više, sve drugo je štetno.

  1. Nikada nemojte ‘počistiti’ tanjir

‘Jesti previše hrane je najgora vrsta bacanja ukusne hrane’ tvrdi najpametnija žena svijeta. Koliko god vaš obrok bio ukusan, najpristojnije za dobru liniju bilo bi da se naučite dio hrane ostaviti na tanjuru za sljedeći obrok, ali nikako za užinu i grickanje. Onima koji se ne mogu kontrolisati Marilyn preporučuje kuhanje i serviranje manjih porcija.

  1. Uživajte u večeri

Zadovoljstvo uživanja u večeri s porodicom i prijateljima u modernom ubrzanom svijetu polako izumire, no to nas ne bi trebalo spriječiti da i kada jedemo sami uživamo u svakom zalogaju. Omiljena uživancija poznate kolumnistice je odlazak na večeru i razvlačenje omiljenog rituala bez žurbe.

  1. Cijenite hranu i uživajte u svakom zalogaju

Volite li hranu onda se s ljubavlju odnosite prama svakom zalogaju, na način da svaki prožvačete što duže možete i osjetite aromu u ustima. Na ovaj način uštedjećete si muke poput nadimanja i grčeva u crijevima.

  1. Ostanite dosljedni u navikama

Vikend je najčešće oaza opuštanja pri čemu brojni pod time shvataju i otpuštanje svih kočnica u ishrani koje se drže preko sedmice. Marilyn savjetuje da se rasporeda strogo pridržavate, a u trenucima besposličarenja umjesto za grickanjem posegnete za nekom aktivnošću poput šetnje ili vožnje biciklom.

  1. Ne potcjenjujte kalorije

Zdrava hrana u obroku ne dozvoljava prejedanje što je velika greška brojnih u prehrani, ljudi potcjenjuju kalorije. Lagan doručak i ručak u slučaju Marilyn broji 250 kalorija.

  1. Jedite samo hranu koju zaslužujete

Nikada nemojte pristajati na lošu hranu, vaše tijelo zaslužuje samo najbolje. Zato zaboravite na raskuhanu tjesteninu, masni sendvič ili loš keks jer to jednostavno ne zaslužujete, prenosi Zadovoljna.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 − 2 =