7 stvari koje vam skraćuju život

0

Mnoge stvari koje radite svakodnevno utiču na dužinu vašeg života, a da toga možda niste ni svjesni. Huffington Post sakupio je na jednom mjestu popis stvari koje radimo, a koje nam definitivno skraćuju život.

Ovo su neke od najčešćih stvari koje utiču na vaš život.

1. Sjedite više od nekoliko sati na dan
Istraživanja su pokazala da čak ni redovna fizička aktivnost ne može poništiti negativni uticaj koji dugotrajno sjedenje ima na zdravlje. Ako sjedite više od tri sata svakog dana, možete da skratite život za čak dvije godine, a ako sjedite više od 11 sati dnevno rizik od smrti u naredne tri godine povećava se za čak 40 posto u poređenju sa sjedenjem manje od četiri sata dnevno.

2. Zanemarujete prijatelje
Na Univerzitetima Brigham Young i North Carolina, upoređujući rezultate 146 istraživanja, otkriveno je da ljudi kojima u životu nedostaju društvene interakcije ranije umiru od onih društveno aktivnih. Isti su istraživači otkrili i da su dugotrajni periodi samoće jednako loši za nas kao i pušenje 15 cigareta dnevno.

3. Spavate nedovoljno ili previše
Spavanje manje od pet ili više od devet sati dnevno može skratiti vaš životni vijek, tvrde naučnici s Harvarda. Najteže posljedice nedovoljno ili previše spavanja su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, rak, demencija, debljanje.

4. Vegetirate pred televizorom
Naučnici sa Harvarda tvrde da je i dva sata dnevno sjedenja pred televizorom previše. Ono može dovesti do povećanog rizika od smrti, bolesti srca, dijabetesa tipa 2. Prema New York Timesu, „svaki sat potrošen pred televizorom nakon doba od 25 godina, gledaocu skraćuje život za 21,8 minuta“.

5. Trpite naporne kolege
Sa radnim kolegama provodite dosta vremena, i bitno je da na poslu ostvarite dobre odnose. U suprotnom, mogli biste imati posljedice. Prema istraživačima sa Univerziteta u Tel Avivu, ako imate podršku kolega, lakše ćete se nositi sa stresom i automatski biti zdraviji i duže živjeti.

6. Duži periodi bez seksa
Neredovan seks može značiti 50 posto veće šanse za preranu smrt, u poređenju s onima koji ga redovno upražnjavaju, bar kada su u pitanju muškarci. Ovi rezultati su potvrđeni nezavisno o faktorima kao što su godište, pušenje ili društveni status.

7. Strah od smrti
Strah od smrti skraćuje život, pokazalo je istraživanje koje su sproveli stručnjaci u američkoj Nacionalnoj medicinskoj biblioteci, koje je sprovedeno na pacijentima oboljelima od raka.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


× 6 = 42