5 prirodnih lijekova protiv glavobolje

0

Teške glavobolje, a posebno migrene, mogu uticati na kvalitetu života. Većina ljudi, kada osjeti glavobolju, prvo posegne za tabletama protiv bolova. Međutim, 24-godišnje istraživanje holandskog Medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu pokazalo je da tablete protiv bolova povećavaju rizik od moždanog udara.

Zato, sljedeću put kada vas glavobolja bude mučila, umjesto tableta isprobajte neki od ovih prirodnih lijekova protiv glavobolje.

1. Hladne i tople obloge

Stavljanje hladnih obloga na sljepoočnice i čelo može značajno ublažiti glavobolju, ali i hronične migrene. Ukoliko osjetite da vam hladne obloge ne olakšavaju bolove, pokušajte to isto sa toplim oblogama.

2. Zamračena prostoriji

Olakšanje protiv glavobolje može vam donijeti i odmaranje u zamračenoj prostoriji. Pobrinite se da je doba potpuno zamračena kako svjetlost ne bi dopirala do glave. Priuštite si odmor u mraku i potpunoj tišini i osjetit ćete kako bolovi polako nestaju.

3. Masaža stražnjeg dijela glave

Većina ljudi, u slučaju glavobolje ili migrene, pribjegava masiranju sljepoočnica. Međutim, stručnjaci savjetuju da je bolje rješenje masaža stražnjeg dijela glave i potiljka. Laganim pritiskom masirajte ova područja, bez previše pritiskanja.

4. Eterična ulja

Eterična ulja su se pokazala efikasnim protiv jakih bolova u predjelu glave. Od eteričnih ulja, posebno dobre rezultate dala je lavanda. Stoga, savjetuje se inhaliranje parom lavande, jer pomaže u pročišćavanju sinusa, olakšavanju disanja i ublažavanju bolova. Osim lavande, olakšanje pružaju menta, eukaliptus, sandalovina.

5. Čaj od đumbira

Mješavina ribanog i mljevenog đumbira sa medom i toplom vodom smanjuje glavobolje. Ovaj napitak se posebno preporučuje za migrene, ali je i odlična način da se ugrijete tokom hladnih dana.

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 × = 35