3 napitka koja visok pritisak vraćaju u zdrave granice

0

Visok krvni pritisak znači da krv pritiska krvne sudove jače nego što bi trebalo. Vremenom zbog toga mogu da nastanu oštećenja na zidovima krvnih sudova, može doći do blokiranja arterija i nedostatka kiseonika u tijelu.

Uprkos tome što ukoliko se ne liječi može da dovede čak i do fatalnih ishoda, visok pritisak gotovo da nema simptoma, zbog čega ga nazivaju “tihim ubicom”.

Dobra stvar je što možete da uradite mnogo toga da biste spriječili pojavu visokog pritiska. Mjere prevencije su prilično jednostavne, male promjene u načinu ishrane i životnom stilu su često sasvim dovoljne. Trebalo bi da smanjite unos soli i jedete više voća i povrća.

Takođe, naučna istraživanja pokazala su da pomažu i ovi napici:

Zeleni čaj

Velika studija iz 2004. godine, koja je analizirala 25 nezavisnih naučnih istraživanja na ovu temu, pokazala je da redovno konzumiranje zelenog čaja tokom 12 nedjelja, ili duže, pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

Sok od cvekle

Istraživanje sprovedeno u Londonu pokazalo je da čaša svježeg soka od cvekle jednom dnevno pomaže u vraćanju krvnog pritiska u zdrave granice. Ovaj efekat postiže se zahvaljujući visokom sadržaju nitrata u cvekli, navodi se u studiji Britanske fondacije za srce. Naučnici ipak preporučuju da se cvekla ne kuha. Možete je konzumirati pripremljenu na pari, ili kao sok, tako je najzdravija, piše Medical Daily.

Kombuha

Kombuha ima visok udio probiotika. Ovaj napitak pomaže u očuvanju zdrave ravnoteže dobrih bakterija u crijevima, i redovno konzumiranje tokom osam nedjelja može da pomogne u snižavanju povišenog pritiska, prenosi Mondo.

 

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


8 − = 4