16 najbolje ocijenjenih muzeja i galerija u Beču

0

Beč, jedan od najljepših gradova u Evropi bogat brojnim znamenitostima, dugo je bio jedan od najvažnijih kulturnih centara na kontinentu. Beč je u prošlosti privlačio neke od najsjajnijih kreativnih umova – tako su nastale i najsjajnije znamenitosti, koje danas plijene pažnju.

Putopisci website-a PlanetWare napravili su listu 16 muzeja i galerija koje obavezno treba posjetiti prilikom dolaska u Beč.

1. Bečki muzej istorije umjetnosti (Kunsthistorisches Museum) – Muzeja istorije umjetnosti sa svojom moćnom kupolom krunisala je bronzana figura Pallas Athene, koja se tu nalazi još od 1891. Primarni eksponati galerije uključuju egipatsko-orijentalne kolekcije, kolekcije grčkih i rimskih antikviteta, skulptura i kolekciju dekorativnih umjetnosti. Izdvajaju se egipatske kolekcije velikog sarkofaga koji datira još iz 600-100 BC, oslikani drveni kovčezi iz 1100-100 BC, kao i mumije sa obojenim omotačima i pozlaćenim maskama.

2. Albertina – Albertina, umjetnička galerija u Beču, posjeduje 45.000 crteža i akvarela, milion štampanih listova grafičkog materijala koji pokrivaju period od 500 godina i 35.000 knjiga, što je čini najsveobuhvatnijom galerijom grafičkih materijala u svijetu. Osnovao ju je 1786. godine zet Marije Terezije, vojvoda Albert Saksonije-Tescha.

3. Hofburg i Sisi Museum – U srcu Hofburg palate, Sisi muzej posvećen je životu austrijskog najpoštovanijeg člana plemstva, carice Elisabeth, odnosno Sisi. Nudi uvid u njen privilegovan život i dom je za više od 300 ličnih stvari koje su nekada pripadala carice. Izdvajaju se odjeća, kao što su rukavice i haljine, zajedno s kopijom haljine koju je nosila na krunisanju i fascinantnu, ali i zastrašujuća smrtna maska koja je napravljena nakon njenog atentata.

4. Austrijska nacionalna biblioteka (Austrian National Library) – Smještena je u baroknoj zgradi iz 1726. godine, i gotovo podjednako je zapanjujuća izvana kao i iznutra. Kada je u pitanju eksterijer izdvaja se grupa statua koje prikazuju boginju Minervu sa svojim kočijama, dok je u unutrašnjosti sve vezano za spektakularne freske.

5. Bečki muzej – Kao spoj muzeja koji prikazuju bogatu istoriju grada, datira iz 1888. godine, kada je osnovan kao spremište rukotvorina i dokumenata za koje se smatralo da su od istorijskog značaja. Najvažnije kolekcije se čuvaju u bačkom muzeju Karlsplatz, u kome se nalaze istorijski i umjetnički eksponati od doba neolita pa nadalje, dok se u muzeju Hermesvilla čuvaju eksponati koji se odnose na istoriju cara Franje Josipa i njegove supruge Elizabete.

6. Tehnički Muzej (Technical Museum) – Car Franjo Josip položio je kamen temeljac novom Technical Museum-u 1908. godina, a otvoren je 1918. kao dom za značajne kolekcije tehnoloških inovacija. Danas, kolekcije ovog muzeja obuhvataju presjek razvoja tehnologije, trgovine, industrije sa posebnim osvrtom na doprinos Austrije.

7. Austrijska galerija Belvedere – U prekrasnoj Belvedere palati, Austrijska galerija Belvedere je jedna od bečkih vodećih kolekcija slika. Sadrži remek djela iz srednjeg vijeka i baroknog perioda pa sve do modernog vremena. Posebna pažnja je posvećena djelima austrijskih slikara.

8. Ephesos muzej – Nalazi se u Hofburg palati, a sadrži brojne zanimljive statue, reljefe i bronze iz drevnog trgovinskog grada. Muzejska zbirka uključuje značajan eksponat kao što je dva metra visoka bronza sportiste iz 4. vijeka, sastavljena od 234 fragmenta, kao i spomenik partijancima, blizu 40 metara dug sa figurom Lucius Verusa u prirodnoj veličini.

9. Prirodnjački muzej (Natural History Museum) – Osmišljen je u isto vrijeme kada i Kunsthistorisches Museum, koji stoji nasuprot. Ima 39 galerija, koje sadržavaju najvažniju kolekciju prirodne istorije ove zemlje. Osnovan je 1765. od strane Francisa I, supruga Marije Tereze. Iz kolekcije treba izdvojiti zbirku minerala, uključujući primjerke materijala koji su se koristili u izgradnji istorijskih zgrada u Beču, kao i rijetke smaragde i dijamante koji su pripadali Mariji Tereziji.

10. Muzej Quartier (Museumsquartier) – Jedan od najambicioznijih građevinskih projekata u Beču u posljednjih nekoliko godina. Smješten u zgradama koje su nekad bile carske konjušnice, ovaj veliki kulturni kompleks otvoren je 2001. Sve koje interesuje austrijska umjetnost moraju posjetiti izvrsni Leopold muzej, veliku kolekciju austrijske umjetnosti koja datira od 1990. do Prvog svjetskog rata. Tu je i interesantni Muzej moderne umjetnosti, poznat po više od 7000 modernih i savremenih djela, te Kunsthalle Wien gdje se održavaju izložbe savremene umjetnosti.

11. Kolekcija carskog namještaja (Hofmobiliendepot) – Mnogi je smatraju jednom od svjetski najvažnijih (ako ne i najvećih) zbirki namještaja. Fokusira se prvenstveno na predmete koji su nekada pripadali Habsburškoj monarhiji. Ovu spektakularnu kolekciju danas čini više od 165.000 predmeta prikupljenih tokom više od tri vijeka.

12. Dječji muzej ZOOM (ZOOM Kindermuseum) – Zabave za djecu svakako ne nedostaje u bečkim muzejima. Spektakularni Schönbrunn nije izuzetak. Tamo možete naći Dječji muzej (Kindermuseum) sa svojim interaktivnim ekranima koji prikazuju živote kraljevske djece kroz vijekove. Mogu se naći i igračke, igre, odjevni predmeti, pa se klinci imaju priliku i obući kao princ ili princeza, ali i isprobati quadrillu ples – nekada važan čas za djecu s carskog dvora.

13. Muzej kočija (Carriage Museum) – Ovaj muzej, osnovan 1922. godine, se mora posjetiti zbog brojnih ceremonijalnih kočija, saonica, nosiljki. Vrhunac kolekcije je izuzetna kočija dizajnirana zbog krunisanja Jozefa II 1764. godine. Bogato ukrašenu i raskošnu, ovu tešku kočiju je vuklo osam konja, ali zbog težine nikada nije mogla ići brže od tempa običnog hodanja.

14. Muzej satova (Uhrenmuseum) – Posjeta bečkom Muzeju satova (Uhrenmuseum), koji sadrži neprocjenjive antičke primjerke, je dobro provedeno vrijeme. Proširena na tri etaže, ova ogromna kolekcija ilustruje razvoj satova od 15. vijeka do današnjih dana, od osnovnih satova do ogromnih toranj satova i džepnih satova.

15. Muzej Sigmund Freud (Sigmund Freud Museum)- Sigmund Freud živio je u kući na 19 Berggasse od 1891. do 1938. Danas su samo Freudove radne prostorije otvorene za javnost, uključujući i predvorje i čekaonicu – postavljene kao što su bili i u Freudovo vrijeme. Izdvajaju se originalni komadi namještaja, dokumenata, slika i ličnih rukotvorina. Također treba spomenuti predmete iz Freudove zbirke starina i film o životu njegove porodice.

16. Haydn kuća (Haydnhaus) – Beč svakako nema manjka turističkih atrakcija posvećenih velikim skladateljima. Jedan od najvažnijih je Haydnhaus, bivši dom kompozitora Josepha Haydna – u kome je živio od 1793. do svoje smrti 1809. Haydn je ovdje skladao neka od svojih najpoznatijih komada. Otvoren 1899. godine, muzej sadrži brojna pisma, rukopise i ličnu imovinu, zajedno sa dva klavira i kompozitorovom maskom smrti.

Foto: shutterstock.com

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


5 × = 10