1,4 miliona građana Austrije neće moći da glasa na predstojećim izborima

0

U Austriji je sve više građana bez prava glasa na izborima, tako da na predstojećim predsjedničkim izborima neće moći da glasa 1,4 milion stanovnika zato što nema austrijsko državljanstvo.

Posebno veliki broj osoba bez prava glasa živi u gradovima i na zapadu zemlje. Tako, prema podacima Statističkog zavoda, u Innsbrucku i Salzburgu 30 odsto građana, u starosti od 16 godina, nema pravo glasa, a u Linzu i Grazu jedna četvrtina.

U Beču jedna trećina građana nema pravo glasa, uz regionalne razlike. U pojedinim opštinama četiri od deset Bečlija nema državljanstvo.

Širom Austrije oko 18 odsto građana u starosti iznad 16 godina nema državljanstvo, a tako ni pravo glasa, što znači svaki šesti građanin.

Politikolog Peter Filzmaier smatra da je potrebna reforma izbornog zakona, kako bi se omogućilo i građanima bez austrijskog državljanstva da donose odluke o političkom sistemu zemlje u kojoj žive.

Prema njegovim riječima pravo glasa bi moglo da se veže za mjesto boravka, a preduslov mogla bi biti dužina boravka. Međutim, trenutno se ne može očekivati reforma u tom pravcu.

Predsednik Alexander Van der Bellen ranije je dao prijedlog za se olakša dodjela državljanstva, ali je to odbijeno od strane Narodne partije (OVP) i Slobodarske stranke Austrije (FPO).

 

 

Foto: Freepik

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


+ 9 = 11