10 najsigurnijih država ako izbije Treći svjetski rat

0

Prošle su decenije od posljednjeg totalnog rata u kojem se našao svijet, a svaki takav sukob odnio je na milione žrtava, unazadio svjetske ekonomije i svijet bacio na koljena. Politički i vojni analitičari upozoravaju kako se pitanje izbijanja Trećeg svjetskog rata ne svodi na to “hoće li ga biti”, već “kad će biti?”, što je odraz pojačanog naoružavanja, porasta tenzija i terorizma, kao i popularizacije ekstremističkih politika širom svijeta.

Ali, ako do takvog sukoba i dođe, nije sve izgubljeno, a stručnjaci kažu kako će u svijetu ipak postojati “oaze mira”. Ovo je top deset zemalja za koje se vjeruje da će biti najsigurnije u scenariju izbijanja Trećeg svjetskog rata:

Tradicionalno neutralna Švajcarska
S planinskim terenom, dugom tradicijom neutralnosti, brojnim bunkerima i teško naoružanom vojskom, Švajcarska se bez sumnje dokazala kao sigurno utočište tokom krvave istorije Evrope. Sa Njemačkom, Francuskom i Italijom u okruženju, lokacijama za koje je vrlo vjerovatno da bi mogle postati mete nuklearnih bombi, Švajcarska je na neki način zaštićena od tih opasnih zona zahvaljujući planinama koje je okružuju. Švajcarci bi se lako mogli popeti u visoke planine dok nuklearke padaju oko njih, kaži stručnjaci.

Dovoljno izolovane da ih ne dira Tuvalu, Novi Zeland, Island i Butan
Sve četiri države spadaju u ovu kategoriju, ne zbog mogućnosti snažne obrane, već zbog svoje izolacije i manjkanja ikakve strateške ili ekonomske važnosti za potencijalnog napadača. Od njih, samo Novi Zeland i Butan imaju vojsku od oko 9 hiljada i 6 hiljada aktivnih vojnika. Iako je Novi Zeland razvijena zemlja, nije u sukobu ni sa jednom zemljom. Na Globalnom mirovnom indeksu Novi Zeland je četvrti. Njihova prednost su i čiste vode te plodno tlo, koje im omogućuje da se za osnovne potrebe snađu bez drugih.

Čile uživa prirodnu zaštitu
Najnaprednija država po pitanjima ljudskog razvoja od svih drugih zemalja Latinske Amerike, Čile je takođe zaštićen gotovo neprobojnom barijerom – Andama na svom zapadu i okeanom na svom istoku. Osim toga, južna polutka Zemlje ima kvalitetniji zrak (manje gradova, populacije, industrije i zračne mase između sjevera i juga najčešće ostaju odvojene) te puno manje potencijalnih nuklearnih meta.

Danska ima adut
Vjerovatno je da će, ako izbije bilo kakav konflikt u Evropi, Danska biti ranjiva zbog svoje upletenosti u NATO, kao i blizine drugim velikim državama Europe. Ali, Danska ima jedan ključan adut u svom rukavu – a to je Greenland. On je udaljen i izolovan, baš poput Islanda, planinskog terena i politički neutralan. Budući da je to danski samoupravni teritorij, za pretpostaviti je da bi puno Danaca sklonište potražilo tamo.

Maltu je lako ignorisati
Taj je šumoviti otok Mediterana kroz istoriju uspješno odolijevao brojnim pokušajima osvajanja – od križara do napada raznih carstva. Svaki bi potencijalni napadač dobro razmislio prije tako skupe i naposljetku bezizgledne invazije, a relativno mala veličina te države ne bi opravdala “upropaštavanja cijele nuklearne rakete”, pa su velike vjerovatnoće da bi zaraćene sile uglavnom ignorisale Maltu.

Irska ne ratuje
Irska je prosperitetna i razvijena država, a ono što je najvažnije je činjenica da nije ni u kakvim vojnim vezama sa ijednom silom koja bi mogla učestvovati u Trećem svjetskom ratu. Irska teži političkoj nezavisnosti, nije NATO članica i ima dugu istoriju vojne neutralnosti. Prema irskom zakonu Irska jedino ima pravo intervenisati u oružanom konfliktu ako to odobre Ujedinjene nacije.

Fidži je predaleko od svega
Fidži se nalazi u Pacifiku i udaljenost između njega i prvog kopna je ogromna. Tako izolovan, Fidži je siguran od potencijalne invazije. Na Fidžiju živi mali broj ljudi, a vlada je vojno neutralna, piše Express.

Foto: Pixabay

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


7 − = 3