10 najboljih gradova za studiranje

0

QS, koji se bavi kvalitetom visokoškolskih ustanova, sastavio je listu najboljih gradova za studiranje, uzimajući u obzir faktore kao što su: dostupnost, poželjnost, akademski standardi te šanse za posao.

Na ovoj listi Beč se našao na 16. mjestu, a pogledajte kojih je to 10 najboljih gradova za studiranje.

Pariz
Jedan od razloga zašto studenti biraju Pariz je taj što imaju na raspolaganju 18 univerziteta, koji pružaju izuzetno kvalitetnu nastavu. Drugi razlog je lako dobijanje prvog zaposlenja, što je posebno privlačno i bitno za studente.

Melburn
Posljednjih godina u Melburnu je zabilježen veliki pomak u svim oblastima vezanim za studentski život. Stoga ne čudi što se ovaj grad našao na drugom mjestu najpoželjnijih gradova za studiranje.

Tokio
Tokio je već dugo poznat kao omiljena destinacija međunarodnih studenata, uglavnom zbog kvaliteta života. Također, diplomirani studenti ovdje imaju i velike šanse za zaposlenje, zbog čega mnogi dolaze upravo u Tokio.

Sidnej
Mnogi studenti izabrali su Sidnej zbog visoke kvalitete života i konstantno lijepog vremena, usprkos tome što ovaj grad nije poznat po kvalitetnim univerzitetima i obrazovnim programima. Posljednjih godina posebno je privlačan za studente modnog dizajna.

London
Iako je prošle godine bio na trećem mjestu, London je na ovoj listi pao na peto mjesto zbog sve skuplje rente i visokih troškova života, bez obzira što je poznat po velikom broju prestižnih visokoškolskih ustanova.

Singapur
Posljednjih godina Singapur je zabilježio poboljšanje kvaliteta nastave na svojim univerzitetima, zbog čega je i dalje na listi top 10 najboljih gradova za studiranje, a očekuje se da bi u budućnosti mogao biti i bolje rangiran.

Montreal
Svi kanadski gradovi su poznati po kvalitetu života, ali je Montreal izuzetno popularan za studente, što je razlog da u ovom gradu studira veliki broj međunarodnih studenata.

Hong Kong
Hong Kong je privlačan za studente zbog visoke kvalitete života i velikih mogućnosti za dobijanja posla. Jedini problem u ovom gradu jeste visoka cijena iznajmljivanja stanova.

Berlin
Berlin je ove godine prvi put ušao na ovu prestižnu listu i to na osnovu ocjena za kvalitetu života i pristupačnosti. Također, idealna je destinacija za studente ekologije, jer čak 44 posto grada čine parkovi, rekreativne zone, šume i rijeke.

Seul
Posljednjih godina Seul sve više privlači studente, uglavnom zbog visokih šansi za zaposlenjem nakon završenih studija. Studenti koji nisu iz ovog regiona teško se navikavaju na lokalnu kuhinju, ali sve ostalo je za pohvalu.

Foto: Thinkstock

Podijeli:

O autoru

Ostavi komentar


9 + 3 =